top of page

Новорічна Казка

Новий рік! Новий рік! Скоро, зовсім скоро він стане на наш поріг.

А у Новопразькій спеціальній  загальноосвітній школі-інтернат його зустрічають вже з 25 грудня 2015 року. В цей день піднесений святковий настрій у  школі панував з самого ранку. Святково прибрана зала сяяла різнобарвними вогнями, красуня-ялинка вабила всіх своєю неповторністю. Новорічне дійство для учнів  початкової школи  було проведено вчителем музики Демчук Л.В., соціальним педагогом Пішохою Л.С., вихователем Клименко С.Ю., та учнями 7-го класу. Шкільний танцювальний гурт із учнів1 – 4 класів «Смайлик» виконав новорічний танок -привітання.   Не забув на свято завітати й Дід Мороз та Снігуронька. Снігуронька побажала гараздів усім, розпитала, хто і як вітатиме Новий рік. Для Діда Мороза усі заспівали веселу пісеньку,розповіли вірші про свято, закружляли, наче снігова метелиця, у веселому танку. Яскраві новорічні костюми, музичний супровід та веселі хороводи підтримували чарівність свята...  Костюмовану казкову подорож із великим задоволенням спостерігали батьки учнів, бабусі й дідусі, учні школи, вчителі, вихователі та  працівники закладу.   На чарівній галявині танцювали козенята й кошенята, бджілки і метелики, ведмедики, зайці, безліч веселих героїв з мультфільмів та книжок: Мальвіна, мушкетери, Кіт у чоботях, Аліса з Країни чудес, Котигорошко.

На закінчення свята Дід Мороз із Снігуронькою обдарували усіх солодкими подарунками.

 

 

«Зимова Країна»

Учні Новопразької школи-інтернат під час подорожі до м. Киева побували на відкритті «Зимової Країни»,де мали змогу відвідати резиденцію Діда Мороза та віддати  йому сувій із побажаннями для себе, своїх близьких, друзів , усієї України на наступний рік, його було покладено до чарівної скриньки здійснення бажань. Щоб діти розважились, чекаючи своєї черги на прийом до Діда Мороза в резиденції ,вони змогли пограти в ігри з казковими персонажами Ельфами.

 

 

                                                           Талановиті діти України.

12-15 грудня 2015 року в м.Києві за підтримки адміністрації президента України проходив Всеукраїнський благодійний фестиваль « Талановиті діти України».  120 дітей-сиріт з інтернатів та будинків сімейного типу з усіх областей України продемонстрували свої таланти на великій сцені. Кіровоградську область на фестивалі представляли учні Новопразької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІ ступенів Плетенко Нонна та Нужненко Яніна. Дівчата гідно виступили на київській сцені і зійняли І місце в номінації « Вокальне мистецтво». Всіх учасників фестивалю привітав Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба. Переможці фестивалю отримали нагороди та подарунки від народної артистки України Валентини Степової. Під час проживання в Києві учасники фестивалю відвідали Адміністрацію Президента України, стадіон ФК « Динамо» ім. Валерія Лобановського, поспілкувалися з представниками фан-клубу ФК «Динамо», здійснили подорож по вечірньому Києву та стали учасниками театралізованого дійства в « Зимовій Країні». Для наших дітей участь у фестивалі стала справжнім випробовуванням творчих сил, але талант і любов до пісні допомогли дівчатам в конкурсних змаганнях. Фестиваль дав їм можливість виявити свою індивідуальність, показати її широкому загалу та допоміг краще пізнати себе.

Казкові події відбувались у стінах нашої школи 18 грудня. У це найочікуваніше свято покровитель усіх дітей Чудотворець Миколай прислав своїх помічників - артистів районного будинку культури. Аматори презентували вихованцям школи виставу та ігрову програму «Землею крокує  Святий Миколай». В переддень такого свята класоводи Книшенко А.В., Петренко О.Г., Ковтун Л.М., Янчукова Л.М. провели пізнавально-ігрові заняття. Вихованці  заздалегідь готувалися до нього: діти разом із вчителем трудового навчання Маршаловою О.В. виготовили креативні подарунки для гостей, підготували вітання для друзів та товаришів. До пізнього вечора не зачинялись двері «Світлиці дозвілля» нашого закладу, яка гостинно приймала людей, не байдужих до долі дітей, що потребують особливої уваги. Висловлюємо велику подяку за небайдуже ставлення до дітей, які волею долі обмежені у своїх фізичних можливостях. Дякуємо вам за підтримку, за чуйне та щире серце!

 

   У День Святого Миколая до вихованців Новопразької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернат завітали з привітаннями та подарунками представники УкрАгроКом , директор Олександрійського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Чемерис І.А., заступник начальника КВІ Козицький В.О., начальник районної служби у справах дітей, сім’ї  та молоді Коряковцев Я.В.На зустрічі відбувся святковий концерт. У програмі виступили учні різних класів, малеча виконала танцювальні композиції, пісні, читала вірші. Цьогорічне свято запам’ятається усім присутнім приємними несподіванками, гарним настроєм, подарунками та неповторними враженнями. Учні школи отримали спортивний інвентар,солодощі.

Учні Новопразької школи-інтернат під час подорожі до м. Києва побували на відкритті «Зимової Країни»,де мали змогу відвідати резиденцію Діда Мороза та віддали  йому сувій із побажаннями для себе, своїх близьких, друзів , усієї України на наступний рік, його було покладено до чарівної скриньки здійснення бажань. Щоб діти розважились, чекаючи своєї черги на прийом до Діда Мороза в резиденції ,вони змогли пограти в ігри з казковими персонажами Ельфами.

 

Подаруй дитині Новорічне свято любові та надії!

"Свято дитячих мрій"

Запрошуємо Вас на феєричну та захоплюючу подію — перше дитяче українське етно – скейтч  шоу на щорічному святі «Свято дитячих мрій» 2015 м.Київ!

    Саме таке запрошення отримали вихованці Новопразької  спеціальної загальноосвітньої школи-інтернат:Тиргола Вікторія, Тиргола Юлія, Пецух Денис, Репенько Андрій, Махиня Ірина, Тимошенко Валентина, які отримали перемогу в Всеукраїнському творчому конкурсі для дітей «Урок Казки» в номінації декоративно ужиткове та прикладне мистецтво « Золоті ручки ».

«Діти заради дітей!»Приєднуйтесь до нас! Краще любити,  ніж говорити!» Саме під таким гаслом проходило свято. Грандіозний Гала-концерт "Свято дитячих мрій" відбувся 10 грудня 2015 року на сцені Концертного залу Центрального Будинку офіцерів Збройних сил України. На святкової концертної сцені діти побачили дивовижні вокальні та хореографічні номери від талановитих дітей з багатьох регіонів України,

та дітей — артистів, переможців численних конкурсів, які з величезною радістю подарували

нам казкове феєричне шоу «Свято дитячих мрій!»: Проект SAHA;   Емма  Хамса –

переможниця  проекту  Музична Академія  Євробачення,  фіналіст  Нацвідбору

 Sanremo  Junior,  представниця  Греції  на  Дитячій Новій  Хвилі 2015;   Арсен

 Шавлюк — півфіналіст «Голос.Деті» (підопічний Світлани Лободи), срібний

призер «Слов’янського базару 2013″, учасник шоу «Одна Батьківщина» (Інтер); 

Микита  Лях  —  учасник  «Голос.  Діти» , переможець Фестивалю  PARADISE 

HOLIDAY ;   Тріо «Smile» — володарки другого місця у фіналі  Нац Відбору

«Дитяче Євробачення 2014″,  фіналістки  шоу «Музична  академія  Євробачення»;

 Вокальний колектив «Каскад», м.Суми;  Ковалинська Анастасія, м.Нетішин; 

Альджбур Махмуд, м. Суми;  Ансамбль народного танцю «Сонечко», м. Суми;  

Зразковий вокальний ансамбль «Вернісаж», м. Нетішин;  Полуян Христина,

м. Чернігів;  Сапай Віктор, м. Дніпропетровськ;  Зразковий ансамбль бального

танцю «Шарм», м. Нетішин; Танцювальний колектив «Пульс», м. Київ,

 Народний  художній  колектив  України  хореографічний  ансамбль

«Росинка», м.Кіровоград.     Ведучі:  Анна Лев  та  Данила Рувінський  і

 Арсен Шавлюк  та  Катрін Цимбал.

Подаруй дитині Новорічне свято любові та надії!

"Свято дитячих мрій"

 

 

Увага! Увага!

Послухайте нас!

Цікаву новину повідати час.

Увага! Увага!

Не слухайте мимоволі.

Тиждень ШКОЛЯРИКА

Відкривається в школі.

Після напруженого навчального тижня всі діти з нетерпінням

чекають вихідних. Та не лише для того, щоб відпочити від

уроків, а й тому, що на вихідних їх чекають різноманітні розважальні заходи.

Таким сюрпризом для наших дівчаток став проведений

конкурс краси  вихователем Кохановою І.В.

Кожна пара учасниць змогла приміряти на себе

професію перукаря, стиліста та візажиста.

Створені образи вразили глядачів та журі.

Дівчатка були задоволені шансом відчути себе

моделями та показати свою красу. В кінці заходу

учасниці та їхні помічники отримали заохочувальні призи.

В нашій школі 3 грудня класним керівником 5 класу Крячко Н.А., була проведена виховна година застереження " Снід - смертельна загроза людства".Символом заходу стала червона стрічка, яка є символом співчуття, підтримки й надії на майбутнє без СНІДу.

Тиждень пернатих друзів

З 03 по 15 грудня  проходить Тиждень пернатих друзів. Запрошуємо учнів,вчителів, вихователів,  долучилися до виготовлення годівничок в рамках захисту  проекту

"Птахи - наші друзі"
Творчий конкурс з виготовлення годівничок для пернатих друзів "ПТАХ"проводиться серед вихованців нашого закладу.
Конкурсний виріб - годівничка - пластикова ,дерев’яна конструкція, в яку можна насипати корм для птахів в зимовий час. В годівничці корм захищений від снігу, дощу і вітру. Дизайн конструкції залежить від фантазії виробників. Годівничка

складається з критої підставки для корму з бортиками, що запобігають висипанню, кріплення.

 

Орієнтовні розміри: 29 см ширина,39 см довжина,

40 см висота. Допускається фарбування нетоксичними фарбами,

що не мають запаху.
Готові вироби приймає комісія з 8 до 17.00 в робочі дні.

 (кабінет природознавства, відповідальна – Зубова Валентина Миколаївна).
Переможці отримають цінні призи!
Годівнички будуть встановлені на територіях школи і допоможуть птахам пережити

1 грудня 2015 року відбулася  загальшкільна лінійка  для учнів 5 - 10 класів на честь Всесвітнього дня толерантного ставлення до ВІЛ- інфікованих «Захистимось від СНІДу разом!», метою якої було привернути увагу учнів до проблеми ВІЛ/СНІДу в Україні та в усьому світі, виховувати в дітей співчуття до хворих на СНІД, гуманне, толерантне ставлення до ВІЛ-інфікованих. Педагог – організатор Бабіч В.С.

 наголосила на важливості здорового способу життя підростаючого покоління,

дала відповідь на питання:  "Як жити в сучасному світі? Як зберегти себе?

Як ставитись до людей, які живуть з ВІЛ?".  Основним лейтмотивом заходу

було розуміння того, що треба цінувати життя і пам’ятати, що запобігти нещастю

набагато простіше, ніж боротися з його наслідками. На  завершення діти

зробили висновок, що не дивлячись на всі біди і

негаразди, життя прекрасне і воно продовжується!

Учні 6-б класу разом з класним керівником Сіренко Н.С. прийняли активну участь у конкурсі тематичного малюнку: "Пам"яті жертв голодомору."

Кланим керівником 5 класу Крячко Н.А. проведена класна година на тему : "Голодомор 1932-1933 р. Геноцид українського народу.".

Згідно листа департаменту освіти і науки Кіровоградської облдержадміністрації 

від 18.11.2015 року №01-12/827/2-41 «Про заходи у зв’язку з Днем пам’яті  жертв

голодоморів », в період з 23 по 28 листопада були заплановані та проведені

  заходи, присвячені Дню пам’яті жертв голодоморів»

 Вихователь І групи Меташоп О. Г. провела година спілкування на тему "Страшні роки, що з пам'яті не стерти…"  присвячену до Дня пам'яті жертв Голодомору. Ознайомила учнів з історичними передумовами виникнення голодомору, розповіла дітям  про роки голодомору 1932-1933 рр. в Україні і його наслідки. Маленьких школярів познайомили з Книгою Пам'яті, вони її потримали в руках, перегорнули  сторінки, прочитано оповідання  "Ангел на ймення грушка" з книги "Зернятко надії" Людмили Юрченко. Ця книга видана для дітей молодшого шкільного віку для того щоб познайомити дітей з поняттям "голодомор" не порушуючи вразливу психіку дітей.

26 листопада 2015 року до роковин Дня пам'яті жертвам Голодомору вихователь І групи Гаркуша Л. О. провела годину спілкування на тему: «У пам’яті про скорботні 32-33рр.».

 Метою якої було: познайомити дітей з трагічним минулим нашого народу, формувати у дітей поняття про життя як найвищу цінність і неповторність, плекати в дітей шанобливе ставлення до хліба, вшанувати світлу пам’ять безвинно замучених голодом людей, виховувати повагу до історичного минулого свого народу, який вистояв і проніс свої традиції через різні випробування.

Вихованці прониклися цією темою, в пам'ять про загиблих в роки Голодомору діти змайстрували паперові незабудьки (слово «незабудька» українське слово і походить від слова «не забудь»).

 

Згідно листа департаменту освіти і науки Кіровоградської облдержадміністрації  від 03.11.2015 року «Про відзначення Міжнародного дня волонтера», з метою популяризації волонтерської роботи в закладі були проведені наступні заходи:

1. Загальношкільна тематична лінійка присвячена  Міжнародному дню волонтера.

2. Акція «Милосердя» до Міжнародного дня волонтера «поспішайте робити добро».

3. Виховна година Волонтер – це той, хто завжди прийде на допомогу»

4.Бесіда – роздум «Бути волонтером: добра воля, поклик серця чи запит сучасності»

5. Перегляд документального фільму «Світ волонтерів».

Пекельні цифри і слова

У серце б’ють, неначе молот,

Немов прокляття ожива,

Роки ті чорні, голод...голод...

22 листопада, у переддень пам’яті жертв голодомору,

учні 8-10 класів разом з вихователем Шугайовим В.В та бібліотекарем школи Тимченко О.В.. відвідали селищну бібліотеку  де провели виховний захід – «Реквієм Пам’яті».

Бібліотекар Бутко Л.В. розповіла про жахливі сторінки  життя нашого

 села в період 1932-1933р.р., закликала учнів знати про голодомор, 

свідомо розуміти його і берегти пам'ять про людей періодів голодоморів. 

Школярі продекламували вірші, спогади про нелегкий період життя країни.

 

                                   Відповідно до Указу Президента України щорічно 21 листопада в Україні відзначається день Гідності та Свободи —  на честь двох революцій.Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року). З давніх-давен, в українську

мову увійшли три слова, які стали символом нашого народу, запорукою його єдності: воля, гідність, свобода. 

Воля – символ рішучості та працьовитості, гідність – ознака шляхетності,  свобода – запорука щасливої наці.З минувшини

до сьогодення наш народ доводить всьому світові, що Воля, Свобода та Гідність для нас - понад усе.  Події останніх років є яскравим підтвердженням цього. Сотні, тисячі синів і дочок України вкотре віддають свої життя за волю, свободу

та гідність свого народу, отримуючи в подяку вічну пам'ять зі словами:

«Герої не вмирають!» Напередодні пам’ятного дня, 20 листопада, у школі

вчитель історії Пашковець Н.О., провела захід «Пам'ять живе у наших серцях…»,

присвячений другій річниці Євромайдану. Під час урочистостей хвилиною

мовчання вшанували пам'ять Озерову М., Пойди А, які загинули  під час

перебування в зоні АТО, запаливши символічні свічі пам’яті,  та схилили голови

перед їх незабутнім подвигом. Також вшанували пам'ять Героїв Небесної сотні,

жертв терористичних актів та борців за свободу і справедливість, які віддали своє

життя за вільну, незалежну, демократичну Україну. 

Слава Україні – Героям Слава!

 

 

Туризм нас єднає

Відповідно до наказу департаменту освіти і науки облдержадміністрації

від 03 листопада  20145року № 396 «Про проведення обласного туристсько-

краєзнавчого фотоконкурсу «Туризм нас єднає» Новопразькою спеціальною

загальноосвітньою школою-інтернат  направлено десять фоторобіт в різних номінаціях.

 

Вихованці Новопразької спеціальної загальноосвітньої

школи інтернат  в рамках Всеукраїнського

конкурсу «Різдвяні прикраси» виготовили і надіслали

вироби дитячої творчості на участь у 

«Різдвяній виставці»«Handmade»  квіткового кутюр’є“LoraShen

18 листопада — Європейський день захисту дітей від сексуального насильства та сексуальної експлуатації.

Для попередження ситуацій насильства вкрай важливо відкрито обговорювати проблему, проводити

відповідне навчання фахівців, здійснювати просвітницьку діяльність серед батьків та дітей.
З метою  підвищення рівня обізнаності суспільства про проблему сексуального насильства та

сексуальної експлуатації дітей, сприяння відкритої дискусії щодо питань попередження сексуального

насильства та захисту дітей , обговорення Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуального

насильства та сексуальної експлуатації соціальний педагог Пішоха Л.С.,  з учнями 6-а кл. провела

годину спілкування та калейдоскоп малюнків,   вчитель ОБЖ Сіренко Н.С з  учнями 9-10-х кл.

провели урок – відео лекторій. Учні дізналися, що сексуальне насильство та сексуальна експлуатація

дітей є серйозним порушенням прав дитини та має довготривалі і руйнівні наслідки на все життя.

За даними Ради Європи кожна п’ята дитина (в Україні — 21%) страждає від різних форм сексуального

насильства. У понад 80% таких випадків злочинець є знайомою для дитини людиною.  Вихованці зробили власні висновки, що треба уважно обирати людину для спілкування, бути більш обережним, дослухатися до своїх батьків та вчителів та закликали не бути байдужими. Учні на годині спілкування вирішили  створити  пам’ятки, буклети «Захист дитини від насильства» для своїх однолітків.

 

Епіграфом до заняття стали слова царя Соломона: «Добро чиниш – себе прославляєш, зло чиниш – себе принижуєш!»
Інколи життя змушує нас задуматися: як живемо?  Як ставимося один до одного? Чому люди бувають такі жорстокі? Чому часто любов, доброту, терпіння пускають під укіс?
Ці та інші актуальні питання піднімали сьогодні на засіданні круглого столу «Ми проти насилля» учні 8 класу. Разом з психологом Баглій Т.В.,та класним керівником  Мітенко Г.М.   обговорювали важливі питання стосунків один з одним, окреслили види насилля та шляхи подолання проявів такої поведінки. Восьмикласники зрозуміли, що інколи людина вчиняє насилля, навіть не усвідомлюючи того.
Учні  пригадали визначення таких понять, як «насильство», «види насильства», «суб‘єкти насильства». Дітям було запропоновано знайти виходи із ситуацій, які містять ознаки насильства.  Вони охоче долучились до обговорення.
У підсумку закріпили і поглибили знання про права людини, про насильство та його види; сформували навички правомірної поведінки, вміння самостійно приймати рішення, відстоювати власну думку; розвивати мовлення та вміння толерантно ставитись до людей.

День толерантності

   Французький філософ – просвітитель XVIII ст. Вольтер казав:

«Ваші ідеї мені глибоко огидні, але я віддам життя за право їх виголошувати!».

 Погодьтеся, що досить важливо терпимо, з розумінням, толерантно ставитися до

поглядів, переконань, думок, традицій інших людей. Останнім часом стало

модним говорити про толерантність. Для нашої свідомості поняття «толерантність»

незвичне. Нам ближче наше слово «терпимість». Толерантність ( від лат. tolerance) – терпіння,

прийняття іншої людини такою, якою  вона є, зі всіма її достоїнствами і недоліками. 

 Толерантність – це поступливість, це активна позиція, викликана визнанням прав

і свобод людства. Толерантність людей є найважливішою умовою миру і злагоди в

сім’ї, колективі та суспільстві. «Людина може обійтись без багатьох речей, але не без іншої людини»,- сказав один учений. Іноді риси характеру друга чи подруги вас нервують, іноді – навпаки,вам допомагають прийняти певне рішення. І, незважаючи на відмінності у характерах, ви є друзями, вам цікаво разом. Тому ж терпимість, толерантність потрібно проявляти до всіх. Щоб досягти успіху в житті, не витрачаючи сил на конфлікти, « побутові війни», доцільно сформувати в собі толерантність як рису характеру.     Скажімо самі собі: «Я толерантна особистість.»

   На підтримку Всеукраїнського Тижня Толерантності з метою сприяння поінформованості учнів про зміст європейської цінності - толерантності, збільшення кількості людей, що поділяють цю цінність, вивчення рівня розуміння терміну «толерантність» в школі, заохочення дітей до більш відповідальної громадянської позиції з 16.11.2015 по 20.11.2015 року у Новопразькій спеціальній загальноосвітній школі-інтернат  буде проходити тиждень Толерантності.   …»   В рамках тижня толерантності у закладі будуть проведені: конкурси малюнків «У світі толерантності» (5-6 класи), плакатів «Планета толерантності» (7-8 класи),  виготовлення буклетів «Толерантність» (9-10 класи); бесіди для 6-х класів «Толерантність людини»; інформаційні п’ятихвилинки «Толерантність – це...» (1-10 класи). 20 листопада тиждень толерантності завершиться виховним заходом «Ти  будеш толерантним», підготовлений та проведений учнями та соціальним педагогом Пішохою Л.С.

 

В нашій школі стартував  Міжнародно-Литовський конкурс малюнків «Здай кров заради життя»

 який проводить Всеукраїнська молодіжна громадська організація «Серце до серця»

спільно з Литовським національним центром кров. 

Дана акція проведена з метою формування у дітей і молоді активної життєвої позиції, популяризації ідеї

добровільного безоплатного донорства крові в Україні та Литві, формування здорового способу життя

серед дітей та молоді, підвищення значущості ідеї єдності дружніх країн в очах молодих учасників,

заради миру та майбутнього. Учні школи взяли активну участь у конкурсі – на розгляд журі школи

(Кляцької Л.В.,Сіренко Н.С., Зубової В.М.,Пішохи Л.С.) надійшло 20 малюнків різних вікових

категорій, п’ять  найкращих робіт школярів буде надіслано в м. Київ до Всеукраїнської молодіжної

громадської організації «Серце до серця». Це, зокрема, малюнки учнів Новопразької школи

Нужненко Яніни (16років),  Семенова Влада (14 років), Бугайова Руслана (13 років) та

Семеренка Дмитра (9років).. Бажаємо нашим «маленьким художникам» натхнення та перемоги.

"Між найбільшими дарами, якими Господь обдарував український народ - це світла постать Митрополита Андрея Шептицького".

У нашому закладі до 150-річчя від дня народження преосвященного Митрополита підготували

низку заходів. В шкільній бібліотеці  оформлена книжкова виставка бібліотекар 

Тимченко О.В.,"Проповідник-місіонер Андрей Шептицький". В 9 класі класоводом

Олефіренко Т.В., проведена бесіда та

комп"ютерна презентація за темою"І отримала Вкраїна в подарунок від творця 

вірного й святого сина".А у 7класі - інформаційна хвилинка та огляд

літератури "Україно, Вітчизно моя! Все, що маю, дарую тобі я".

Вчителем історії  Пашковець Н.О.,проведено урок„Світильник істини»,

учні уважно слухали розповідь про велич особи Андрея Шептицького. Вихователь 8-го кл.Бережна О.І провела екскурсію  до селищної бібліотеки, де учні дізналися більше про життєвий шлях митрополита Андрея Шептицького , переглянувши відеоролик «Життєвий шлях митрополита», та прийняли участь в обговорені  "Шептицький для дітей".

 

 

"Не буди лихо -поки воно тихо"

За давньою легендою Прометей подарував людям вогонь, який повинен був зігрівати їх у холодні пори року,

використовуватись для приготування їжі, освітлення. Він хотів полегшити їм життя, але Бог, дізнавшись,

прогнівився. З цього часу вогонь не лише приносив користь людям, але й став їх великим горем.

Він руйнував їх житло, спалював ліси, винищуючи на своєму шляху все живе, залишаючи людей без їжі.

Інколи навіть забираючи життя їх самих. Приблизно кожна сьома пожежа в нашій країні виникаєвід

пустощів дітей, від їхнього невмілого, необережного поводження з вогнем. Кожен п’ятий,

що загинув під час пожежі – неповнолітній. Але не виміряти гіркоту втрат, коли у вогні гинуть діти.

Саме з метою навчання дітей Правилам пожежної безпеки та дотримання учнями цих Правил у

повсякденному житті, виховання в них розуміння тяжких наслідків з причин порушення

Правил пожежної безпеки та з метою навчання діяти в надзвичайних та екстремальних

ситуаціях, надавати першу медичну, само- та взаємодопомогу в стінах Новопразької  

школи-інтернат проходить тиждень пожежної безпеки. На шкільній лінійці вчитель ОБЖ Сіренко Н.С.,

ознайомила  вихованців закладу  з планом  тижня, учні 6-б класу провили  інформаційну

хвилинку знань «Не буди лихо - поки воно тихо».

 

Найвищими цінностями суспільства є життя і здоров’я дітей. Щоб дитина розвивалася гармонійно, була життєрадісною, виростала повноцінним громадянином, вона повинна бути насамперед здоровою морально і фізично.

Сьогодні, навчаючи дітей правилам безпеки життєдіяльності, ми закладаємо надійний фундамент знань на майбутнє. Адже з кожної маленької дитини колись виростуть дорослі люди, а потім – батьки, які будуть передавати свої знання та вміння наступним поколінням.

  У нашому прогресивному сьогоденні обізнаність дітей правилам пожежної безпеки вкрай важлива. Тиждень знань Пожежної безпеки «Вогонь наш друг, та не завжди, чекати можна і біди!» проводиться для того, щоб учні знали, як поводитися в екстремальних ситуаціях, розрізняти поняття «безпека» і «небезпека».

  Тому на педагогічний колектив Новопразької спеціальної загальноосвітньої школи інтернат І-ІІ ст. покладається відповідальність за цілеспрямоване формування у дітей ціннісного ставлення до власного здоров’я, адекватних реакцій на різноманітні чинники ризику для життя. Педагогічний колектив  приділяє особливу увагу навчанню дітей правилам пожежної безпеки. Ознайомлювати учнів з Правилами пожежної безпеки педагоги починають з перших днів навчання, оптимально діяти в різноманітних надзвичайних та екстремальних ситуаціях, надавати першу медичну, само- та взаємодопомогу можна навчити тільки застосовуючи різноманітні форми та методи виховної роботи, у тому числі інтерактивні, практичні, проблемно-пошукові тощо.      Головними завданнями для педагогічного колективу закладу з питань пожежної безпеки є:

- навчання дітей Правилам пожежної безпеки та дотримання учнями цих Правил у повсякденному житті; 

- виховання у дітей розуміння важких наслідків з причин порушення Правил пожежної безпеки;

- формування в учнів навичок обережного поводження з вогнем, правильної поведінки під час пожежі;

- надання першої медичної, само- та  взаємодопомоги у випадку травмування;

- моделювання правил поведінки у надзвичайних ситуаціях.

З 05 по 10 листопада 2015 року в закладі був проведений Тиждень знань пожежної безпеки

    Відповідно до тематики Тижня «Вогонь наш друг, та не завжди, чекати можна і біди!»  в  школі були

проведені загальні заходи, а саме: загальношкільна лінійка відкриття Тижня знань безпеки життєдіяльності

«Вогонь наш друг, та не зажди, чекати можна і біди.» (відповідальна педагог-організатор Бабіч В.С.),

виховні години «Казка про поросяток Квін та Хрюк, що сірники взяли до рук.», години спілкування

«Правила поводження з вогнем.», розповідь – мандрівка «Зле вогнище і добрий вогник.»

Виховний захід «Безпека – запорука життя.»,ігри, конкурси на тематику Тижня (вихователі 1-10класів); Конкурс малюнків на протипожежну тематику:

«Пожежам на Землі – скажемо ні!», зустріч із представниками Новопразької МНС та відвідування пожежної частини.

 

 

 

                          «Єдиний скарб у тебе – рідна мова»

9-го листопада ми відзначаємо велике свято — День української писемності та мови. Традиційно у  Новопразькій спеціальній школі-інтернат  відбувається низка заходів, приурочених до святкування Дня української писемності та мови: вчителем української мови та літератури Олефіренко Т.В.,  проведена вікторина серед учнів 7-8 класів на тему: «Із витоків української писемності», інформаційні години, конкурси читців. Для учнів 10 класу влаштувала "Філологічну еврику " вчитель Крившенко Н.М., разом зі своїми вихованцями вона організувала також виставку плакатів до Дня рідної мови. Учні 6-Б класу з вчителем української мови  Багно І.П.  грали в мовознавчу гру "Слово до слова - складається мова".
Та й це ще не всі події визначного дня у школі. Завідуюча шкільною бібліотекою Тимченко О.В. презентувала для учнів  початкової  та середньої школи  усний журнал «Невичерпна духовна скарбниця». Учні "гортали" цікаві сторінки журналу:« О місячне сяйво і спів солов»я, півонії, мальви, жоржини, моря бриліантів, це мова моя, це мова всієї  Вкраїни»; Родовід української

мови ; Скорботний календар української мови; Як ростуть слова;Ода українській мові.

Тиждень математики в школі.

 

Детальніше

Вітаємо вас зі святом мужності і патріотизму - Днем захисника України! Вперше ця пам’ятна дата об’єднує

три величні свята – день Українського козацтва, свято Покрови Пресвятої Богородиці та запроваджене рік

тому державне свято – День захисника України.Цей день поєднує справжніх чоловіків - чесних, сильних

і мужніх, готових взяти на себе відповідальність не тільки за власну родину, але і за свою справу, за свою

Батьківщину. В цей день ми вшановуємо пам'ять братів,

батьків, дідів і прадідів, які відстоювали свободу і незалежність нашої держави зі зброєю в руках.

Цього дня також віддаємо шану героям Революції гідності та низько вклоняємось перед захисниками

України, які виконували та продовжують виконувати свій військовий обов’язок в зоні проведення АТО.

Цього дня ми із сумом в серці згадуємо тих патріотів, які віддали своє життя за свою неньку Україну.

Наше завдання сьогодні - множити силу і могутність нашої Батьківщини і робити все можливе

для збереження її цілісності, суверенності, недоторканості та подальшого соціально-економічного розвитку.

Виконуючи свою роботу сумлінно, кожний може внести свій внесок у благородну справу зміцнення добробуту і стабільності України.У цей святковий день від душі бажаємо добра, щастя, злагоди і благополуччя кожній родині. Здоров'я і довголіття ветеранам, успішної служби солдатам і офіцерам. Нехай це свято відважних і патріотичних людей завжди буде мирним і радісним!

Один з найбільш шанованих професійних свят усіх працівників освітньої сфери звичайно ж завжди був і залишається улюблений нами ще зі шкільних часів - День вчителя. Адже професія вчителя – це покликання. У цей день відзначаються заслуги вчителів і всіх працівників сфери освіти та їх неоціненний внесок у розвиток суспільства.

У нашій школі відбулося свято, присвячене Дню вчителя. Всі дуже чекали

цієї події. Учні 9-го кл. з радістю зустрічали вчителів, вітали їх з професійним

святом і бажали здоров’я, добра, злагоди. Також вони разом з вихователями

Тараненко В.С., та Кириленко А.В. підготували святковий концерт

« Все для тебе, мій вчителю… ». Щирі слова привітань, милозвучне

виконання пісень в виконані учениць 10-го класу Плетенко Нонни

та Нужненко Яніни, жартівливо зображене життя сучасного вчителя –

все це подарувало сіячам мудрого, доброго й вічного, багато позитивних

емоцій, сміху і сліз радості. У народі кажуть: «Письменник живе у своїх

книжках, художник – у картинах, скульптор – утворених ним скульптурах,

а вчитель – у думках і у справах учнів. Тому кожна людина з почуттям

вдячності згадує свою рідну школу, своїх духовних батьків – вчителів.»

 Зі святом Вас, дорогі вчителі!

.

        «Ми маємо право на мирне життя!» – під таким гаслом у нашій школі відзначено 21 вересня Міжнародний День миру.

В рамках акції «Ми – за мир» у школі проведено інформаційну хвилинку педагогом організатором  Пішохою Л.С. вихованцям школи розповіли про історію свята, наголосили на причетності кожного до важливої справи – збереження миру у світі.Педагог  закликала дружити між собою, поважати один одного, слухатись вихователів,вчителів, гарно вчитись.  Також вона наголосила, що у наш час, коли на сході нашої держави лунають постріли та проливається людська кров, Міжнародний День миру є особливо важливим.

Наші земляки-односельчани також стали на захист рідної землі і з честю відстоюють наше право на мирне життя. Ми пишаємося ними! 

 

"Свято квітів".

Вже доброю традицією в Нопразькій спеціальній школі- інтернат стало проведення  виставки "Свято квітів".

Цьогорічною основною темою робіт є найактуальніша тематика «Україна єдина» . 20 вересня 2015року

школа замайоріла всіма барвами веселки. В просторому вестибюлі закладу  було особливо яскраво та гамірно,

а очі розбігались від різноманіття представлених робіт.Учні з підготовчого по 10 клас представили чудові

авторські витвори в основному виготовлені з квітів, осіннього листя, підручних матеріалів та прикрас.

Гілочки калини, пшеничне колосся, чорнобривці, кленове листя,  суцвіття хмелю – це все заплелось у

вишукані букети, які представлені для огляду журі. Найкращими визнано такі композиції:

«Чорнобривців насіяла мати,повертайтесь живими солдати»;

«Надія,Віра і Любов в серцях живе солдатів»;

«Червоні сльози пам’яті»;

«Пам'ять живе вічно»;

«Україна наш дім, мир потрібен всім»

Авторів кращих робіт адміністрація школи нагородила листами подяки.

«Цирк на воді»,

Наймолодшим учням  нашої школи пощастило побувати

18 вересня чудовій країні дитинства.

Вони відвідали  «Цирк на воді»,де поринули  у світ посмішок,

здивування і захвату

. Цього разу діти  переглянули виставу «Острів скарбів».

Зірками програми була група

дресированих та екзотичних тварин, а також порадували дітей

легендарні артистициркового мистецтва: акробати, жонглери,

повітряні гімнасти, веселий клоун.

 

З 14 по 18 вересня в Новопразькій спеціальній  школі –інтернат проводився Тиждень знань з безпеки

життєдіяльності  на тему «Коли вирушаєш у путь - завжди обережним будь!», в межах якого

навчально-виховна робота була спрямована на формування основ особистої безпеки, закріплення

елементарних норм поведінки в умовах надзвичайної ситуації. В фойє школи було створено

додаткові куточки з правил БЖ, виставку малюнків та плакатів. Вихователі Артюхов Є.Ю.,

Небелиця С.М., провели години спілкування на тему «Правила дорожні вчу,біду від себе віджену»

Адже  життєво необхідно озброїти дітей знаннями, вміннями і розумінням важливості збереження

власного здоров'я. Тому виховання здорового покоління, зі сформованою культурою безпечної

поведінки, з засвоєними алгоритмами дій в умовах надзвичайних ситуацій, одне з пріоритетних завдань,

яке стоїть перед освітою.  Детальніше.

12 вересня до Дня фізичної культури і спорту. 

«Олімпійський тиждень».З метою пропаганди здорового способу життя, поширення ідей олімпізму,

 формування

у школярів мотивації до здорового способу життя, виховання дітей  та підлітків

нагуманістичних ідеалах  олімпізму у нашій школі з 12.09.2015 р. по  18.09.2015р.

пройшов «Олімпійський тиждень». У рамках тижня було проведено ряд різноманітних

заходів. Молодша та середня  ланка школярів взяла участь у конкурсі Олімпійська листівка

.Вікторина на  олімпійську тематику включала  різноманітні питання пізнавального

характеру.Учням 8-9класів цікаво було дізнатись, яке місце займав спорт у житті

видатних людей.Під олімпійським гаслом «Швидше, вище, сильніше» відбулися

змагання «Веселі старти»між школярами 5-6 класів. Серед учнів 7 класу були

проведенні легкоатлетичні змагання«Олімпійці серед нас», а учні 9-10 класів змагалися на

Першість школи з тенісу.У шкільній бібліотеці була представлена виставка літератури

«Олімпійське сузір’я України».Олімпійський урок на тему  «Історія Олімпійських ігорта

сучасності» пройшов у 9 та 10 класах, де учні мали змогу переглянути цікаву

презентацію про сучасних олімпійців України.Найвагомішим результатом проведення

«Олімпійського тижня» у школі стало залучення дітей до занять ізичною культурою та спортом.

ПЕРШИЙ УРОК 2015/2016 н.р.

тема "Україна понад усе"

Незабутнє свято Першого дзвоника!

 1 ВЕРЕСНЯ - День знань - особливе свято! Завжди яскраве, насичене емоційністю та хвилюючою атмосферою.

Саме таким його зустріли учні, працівники нашої школи та батьки. Голосно звучить урочиста музика, звідусіль

лунають теплі поздоровлення i кожне людське серце, хвилюючись відгукується на заклик першого дзвінка!

Це день, із якого починається дорога в майбутнє для кожного з нас. Це день, що дає можливість дорослим

повернутися у свої золоті роки, а учням - до своєї другої домівки - у школу.Подвір'я школи майоріло кульками,

красувався дзвіночок та усміхалися сонячні зайчики. Доброю традицією стало  в нашій школі  святкування

Першого Дзвоника у патріотичному стилі, про що свідчили барвисті вишиванки, жовто-блактині кульки

запущені в небо, пісня про неньку - Україну та танець учнів школи.

Вперше за парти в цьому році сядуть 10 першокласників. На урочистій лінійці учнів привітали директор

школи Заєць С.В.,та голова облдержадміністрації Кіровоградської області Кузьменко С.А такими словами:

«Учіться, любі діти, старайтеся бути розумними і мудрими, сильними і добрими, допитливими і ввічливими,

щоб стати справжніми синами і доньками нашої рідної Вітчизни і запам’ятайте, що всі ми живемо у

великому спільному домі, який зветься Україна. А Україна — це ми з вами. Якими будемо ми,

такою буде і наша Україна. Недарма ж у народі кажуть: «Який господар, такий тин. Який батько, такий син».

То ж будьте справжніми господарями у своєму спільному домі».

 

До уваги педагогічних працівників школи!

ОГОЛОШЕННЯ!

В понеділок, 31 серпня 2015 року, о 9.00 год відбудеться засідання педагогічної ради школи!

Явка усіх педагогічних працівників школи ОБОВ'ЯЗКОВА!!!

З Україною в серці.

19 червня 2015 року за сприяння волонтерського центру благодійного фонду "Час добра" та з метою військово-патріотичного виховання, в школі відбулася зустріч, з бійцями 3 батальону "Фенікс" 79 аеромобільної бригади міста Миколаєва. Під час зустрічі бійці ознайомили дітей з бойовою технікою, зброєю, та продемонстрували прийоми рукопашного бою. Дітям було передано матеріали для виготовлення маскувальної сітки.

Учениця нашої школи Плетенко Нонна стала переможцем відбіркового туру в номінації вокальне мистецтво з українською народною піснею "Летіла зозуля", ІХ Міжнародного благодійного Фестивалю "На зустріч мрії", що проходив у Київсьому Палаці дітей та юнацтва з 30 травня по 2 червня 2015 року. У Фестивалі взяли участь понад 200 талановитих дітей з усіх куточків України, а також відомі зірки української естради: Алёша, Дмитро Монатік, Віктор Павлік, Тетяна Піскарьова, Віталька (Гарік Бірча), Макс Неліпа, Юрій Годо, Олег Кензов, Світлана Тарабарова, Театр тіней Teulis, Київська студія балету Тодес, цирк "Кобзов", група "Open kids". Фестиваль подарував їй нові емоції, найкращі враження, та довів, що мрії здійснюються. Фестиваль "На зустріч мрії" став спражнім святом для нашої Нонни, надав їй можливість реалізувати свої мрії, здібності і таланти. Вона знайшла нових друзів, отримала поздоровлення від Президента Асоціації міжнародних та всеукраїнських громадських організацій "Соціальний захист" Євгенії Тимошенко та голови журі фестивалю Тетьяни Піскарьвої.




 

На зустріч мрії

Випускний вечір

Ось і злинуло 10 років навчання у рідній Новопразькій спеціальній загальноосвітній

школі-інтернат  ще одного покоління наших випускників. Це і хвилюючий і водночас

щасливий етап їхнього життя, адже багато хто з них мріяв про цю подію дуже довгий

час - і нарешті вона настала .На святково прикрашений майдан біля школи під гучні

оплески заходять випускники 2015 року. Чарівні, неймовірно гарні дівчата, стрункі

та граціозні хлопці — це ще одне покоління випускників нашої школи. На очах вчителів,

вихователів, працівників закладу  сльози, адже їх вихованці виросли, вони юні і

сповненні сил та енергії прямують до невідомого дорослого життя.

Під час урочистої частини випускного вечора учні приймали вітання від директора

Сергія Володимировича Зайця, отримали такі довгоочікувані для них свідоцтва про

освіту,  грамоти, подарунки. Під час святкового концерту випускники зверталися зі

словами вдячності до адміністрації, до своєї першої вчительки Банул Т.Б., вихователів

 Шугайова В.В., Гонтарь Л.М., Меташоп О.Г., Бугайову О.А, класних керівників Крячко Н.А.,

Зубової В.М. ,до вчителів, які навчали їх протягом навчання у школі,та всьому колективу закладу. Під час концерту випускники декламували вірші, звучали  пісні у виконанні випускника  Кравця Михайла, Берегич Павло та Нужненко Яніна  зачарували всіх неймовірним танком .

Любі наші діти, від щирого серця бажаємо вам щасливої долі і нехай завжди над вашими головами буде мирне і сонячне небо. Нехай щастить і не забувайте тих вчителів, вихователів які навчали вас протягом усього навчання в школі. Ми вас дуже любимо!!!!

Пролунав останній дзвоник

Цього дня усі – дорослі і діти – стають трішки іншими. Оберемки квітів, усміхнені

обличчя і сльози на очах, щирі напутні слова та вітання – все це свято останнього

дзвоника. У передостанні дні весни у Новопразькій спеціальній загальноосвітній

школі-інтернат І-ІІ ст., як і повсюди в навчальних закладах України, пролунав

останній дзвоник.. Щирі слова побажань лунали цього дня на адресу винуватців

свята від адміністрації , вчителів, вихователів. Щирими словами, красивою

хореографічною композицією, створеною вчителями Демчук Л.В. та Пашковець

Н.О. «Просто небо» , привітали випускників учні школи. Були цього  дня і

нагороди – подяки та грамоти кращим із кращих. І ось хвилююча мить…

Звучить останній дзвінок . Цього року право надається кращій учениці 1- А

класу Пецух Олені та випускникові Лубяному Євгенію. Для 19 випускників

закладу  він пролунав прощальною мелодією. Навчання у школі закінчилося.

Попереду – незвіданий шлях дорослого і серйозного світу. У добру путь і щасливу днину, дорогі випускники! Чудових вам канікул, школярі!

"Петриківське молоко"

Днями учні Новопразької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернат побували на екскурсії на молочнотоварному комплексі «Петриківське молоко» Біля прохідної нас привітно зустріла Святець Олена Миколаївна ,яка запитала в дітей,як раніше називалось наше селище, на запитання отримала гучну відповідь:-Петриківка! Ось звідкіль і назва«Петриківське молоко».

Підприємство спеціалізується на молочному виробництві та постачає молоко для українських

молокопереробників, які експортують свою продукцію у Європу. Як розповів учням Володимир

Іванович Чемерис заступник гендиректора з тваринництва ТОВ "УкрАгроКом", молочний

комплекс «Петриківське молоко» розрахований на 2400 дійних корів, а загальне поголів’я –

5000. Тварин було завезено з Франції, Канади та Угорщини.  Після розповіді про роботу

комплексу, учнів повели на екскурсію різними корпусами  показали як молоко готується

на експорт та провели екскурсію «кімнатами» корів різного віку. Спочатку показали доїльний

зал типу "карусель".На ньому в автоматизованому режимі доять корів,доїльне обладнання та

систему охолодження і збереження молока, що забезпечує його високу якість.  Далі ми 

попрямували до корпусів для утримання худоби. Володимир Іванович Чемерис, розповів,

кожна корова має своє ім'я та паспорт- родослівну, у якому зазначаються відомості

про спадковість до четвертого коліна.

Худоба утримується в максимально комфортних умовах, на комплексі використовуються

новітні технології.

Тварини стоять у стійлах з гумовими матами, що убезпечує їх від травм та зберігаютьтепло взимку.

Приміщення, у яких живуть корови провітрюються, ретельно прибираються та охолоджуються

обприскуванням. Цікаво, що тварини знаходяться у просторих стійлах не прив'язані, що наближає їх перебування до природних умов. 

Також показали дітям умови утримання телят. Вони живуть в окремих клітках, куди підвозиться тепле молоко.

Здоров'я тварин, їх продуктивність є основними факторами, що впливають на роботу молочнотоварного комплексу, на підвищення рентабельності та подальшого розвитку галузі.

Діти  залишилися дуже задоволені побаченим.

Хочемо сказати велике спасибі за цікав пізнавальну  екскурсію всім працівникам ТОВ «Укр АгроКом» .

 

 

 

 

Прощавай,початкова школа!

1 вересня 2011 року поріг Новопразької спеціальної  загальноосвітньої  школи – інтернат

переступили чарівні дівчатка та несміливі хлопчаки… З того часу промайнуло вже 4 роки

і ці малюки виросли. Сьогодні вони випускники початкової школи…

Цього року початкова школа випускає зі свого гнізда 10 учнів. Чотирикласники разом із

своїм класоводом Книшенко Аллою Василівною прощалися з початковою школою. Діти

були красиво одягнені , вони співали пісні, танцювали і декламували чудові вірші,

інсценізували сценки із шкільного життя. Директором школи С.В.Зайцем та з

аступником директора з навчально-виховної роботи Л.В.Кляцькою було вручено дітям

їх випускні дипломи, грамоти, подарунки. Також на святі була присутня майбутня

класна  керівниця наших випускників - це Крячко Н.А.Саме вона надалі буде навчати,

виховувати та оберігати цих юних ангелів. Учителі побажали дітям лише впевнено

крокувати країною Знань та докладати усіх зусиль, щоб вона щедро їх наповнювала

новими знаннями  Тож бережіть себе, наші випускники! З нетерпінням чекаємо вас уже у середній та старшій школі!

 

   "Сонячно в душі від вишиванки"

21 квітня у стінах  Новопразької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернат завітало

традиційне свято –"Сонячно в душі від вишиванки". Українська вишивка, як і українська

пісня, є знаковими для нашої культури, тож це свято завжди чекають і дорослі і діти  - бо

то є свято української душі розповіла учням вчитель української мови та літератури

Олефіренко Т.В..    Упродовж тисячоліть на вишиванці відображаються думки і настрої

людини що її творила. Вишивка як і пісня тоненькою голочкою завжди пронизує наші

серця новими віруваннями і сподіваннями, тож ми маємо надію що наше свято надихнуло

усіх присутніх. Керівник гуртка «Вишивання» Моздолевська Т.М., продемонстрували

 раритети: вишиванки та рушники майже столітньої давнини, а також поділилися секретами

вишивки. Яскраві стіннівки та виставка-огляд декоративно-ужиткового мистецтва

"Україна вишивана" стали приємним додатком до свята. Хореографічний гурток під

керівництвом Каліновської О.В. виконали народний танець «Рушничок», вокальна група

школи під керівництвом Демчук Л.В. заспівали українську пісню «Вишиванка», і все

заради того щоб вшанувати невтомні руки вишивальниць, що творять нашу історію.    Вишиванка вже стала дрескодом  нашого закладу як у святкові дні так і у повсякденному шкільному  житті, але до цього дня вихованці школи поставилися із особливою відповідальністю. Яскраво вишиті чоловічі і жіночі сорочки , стрічки вплетені у коси та українські народні пісні  що лунали протягом дня на перервах замість шкільного дзвоника, додали особливого колориту нашому святкуванню.    «День Вишиванки» - наче весна, завжди довгоочікуваний, яскравий та кожного разу неповторний.  Вишиваючи на сорочках усе нові і нові візерунки  люди прагнуть бачити квітучу, незламну та щасливу Україну, що плекає у своїх обіймах працьовитий народ  і с кожною ниткою все впевненіше крокує вперед до світлого майбутнього. Отже, свято, проведене в школі, засвідчило, що підростаюче покоління виростає свідомим національних традицій своїх предків

Кожної другої неділі травня в Україні відзначається поважне свято - День матері. В 2015 році День матері припадає на 10 травня.
Слово "мама", "мамо", "матуся" завжди асоціюється у нас з любов'ю, добротою, ласкою. Мати - найближча людина, яка піклується про нас, незалежно від нашого віку, статусу, сімейного стану, майже єдина людина, яка любить нас безумовною, щирою любов'ю. День матері - свято любові і поваги, і єдиним справжнім подарунком у цей день є вираз взаємної любові! Любов матері - основа і джерело життя. У цілому світі мірою гідності людини вважається її вдячність матері за життя, за всі її старання, за виховання дітей і за самопожертви. День матері - сімейне свято, і це важливий момент у вихованні дітей. Саме в такому маленькому  «сімейному колі»  вихователь 3гр . Ніжніченко М.П ., провела виховну годину «МАТИ – БЕРЕГИНЯ РОДУ», діти повинні пізнати, відчути, ким є для них мати, що зробила вона для них і якої пошани заслуговує.!
У цей день від усієї душі вітаємо дорогих мам зі святом! Для вас, любі матусі, найкращі квіти, найщиріші побажання, найніжніші поцілунки! У щасливої матері зростають щасливі діти, тому давайте робити життя наших матусь прекрасним.

 

 «Ніхто не забутий, ніщо не забуто!»

виховна година . Детальніше.
 

Вихователь 4 гр. Небелиця С. М. провела бесіду на тему: «Світлий День Перемоги». Детальніше.

 

Напередодні пам’ятної дати 70-річчя Дня Перемоги учні І групи Новопразької школи-інтернат у супроводі вихователів Янчукової І.О. та Гаркуші Л. О., відвідали алею пам'яті в селищі Нова Прага та поклали квіти до пам’ятників загиблих воїнів та могили невідомого солдата.

 

8 травня в Україні відзначається  День пам'яті і примирення. Метою відзначення є гідне вшанування подвигу

українського народу, його визначного внеску в перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні та

висловлення поваги усім борцям проти нацизму, увічнення пам’яті про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних

злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у роки війни, посилення турботи про ветеранів

війни, учасників українського визвольного руху цього періоду, жертв нацистських переслідувань, утвердження

спадкоємності традицій воїнів — переможців нацизму та нинішніх захисників Вітчизни. Символом цієї

пам’ятної дати є квітка – червоний мак. Учні школи, під керівництвом вчителів трудового навчання  Гейко С.В.,

Посухової  Л.А долучившись до акції «Маки пам’яті»   провели  в закладі  майстер-клас  «Квітка пам’яті»

з виготовленням власноруч червоних маків ,як офіційного символу пам’яті про тих, хто загинув

під час Другої світової війни та віддав своє життя на сході України .

 

До Дня пам’яті та примирення

Нелегке наше сьогодення не може поступитися радості приходу весни, а разом з нею і Дня Перемоги.

Цей день – святий для кожного із нас, але водночас затьмарений від гіркоти втрат… Наше покоління у

вічному боргу перед ветеранами війни, кому пощастило пройти через горнило тих страшних битв…

З 7 по 9 травня 2015 року до Дня пам’яті та примирення та до 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у

Європі і 70-ї річниці завершення Другої світової війни у Новопразькій школі-інтернат  вчителем історії

Пашковець Н.О., вихователем Артюховим Є.Ю.,проведений єдиний урок   «Маки пам’яті», вчитель

ознайомив учнів з Указом  Президента України про встановлення Дня пам’яті та примирення, який

відзначається 8 травня,  хвилиною мовчання вшанували загиблих і висловили подяку всім борцям

проти нацизму.Про героїзм і відвагу українців у Другій світовій війні та про незламність духу сучасних

українських воїнів дітям розповідали не лише вчителі, а й запрошені гості – ветерани Другої світової війни

та бійці антитерористичної операції. Учнями Кравцем Михайлом, Плетенко Нонною,Нужненко Яніною виконані зворушливі вокальні номери. Відбувся перегляд  презентацій, які  створені учнями 9-10-х класів«Гортаємо  сторінки пам'яті» . У цей день молодші вихованці школи малювали малюнки «Пам’ятаємо.Перемагаємо». Усе це зробило єдиний урок по-особливому пам'ятним для кожного.Загалом протягом травня у закладі заплановано проведення низки інформаційно-просвітницьких заходів під гаслом «1939 − 1945. Пам’ятаємо! Перемагаємо!». Історичні подробиці війни школярі обговорюватимуть у ході виховних годин,  інформаційних хвилинок,  при перегляді документальних фільмів,годин спілкування. Крім того, на цю тему пройдуть флеш-моби, військово-спортивні змагання, краєзнавчі екскурсії .

 

ПІДВЕДЕНО ПІДСУМОК КОНКУРСУ

«ЗІРКОВІ ЗНЗ УКРАЇНИ» 2014 РОКУ

Правління Всеукраїнської громадської організації «Наукове гуманітарне товариство (м.Київ) провело в 2014 році фотоконкурс «Зіркові ЗНЗ України», в якому взяла участь Новопразька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат. Поважне журі підсумували результати конкурсу і 25 квітня 2015року ми отримали  перше місце серед ЗНЗ Кіровоградської області, та п’яте  рейтингове місце серед 100 кращих ЗНЗ України у загальному заліку конкурсу «Зіркові ЗНЗ України» 2014 року.

Можливо хтось і скептично дивиться на нашу радість (чому радіти за п’яте  місце?), а ми радіємо, бо знаємо, які потужні конкуренти були в нас у цьому конкурсі, адже не так легко змагатись сільській школі з міськими, районними і столичними.

Окремо в цьому конкурсі оцінювалась шкільна територія ,де ми отримали друге місце. Також наш заклад отримав  призові місця в номінації «Кращий кабінет навчального закладу» , а саме  кабінет ОБЖ (І місце) завідуюча кабінетом Сіренко Н.С., кабінет мистецтв (І місце) Демчук Л.В.,кабінет історії(ІІмісце) Пашковець Н.О., кабінети трудового навчання (ІІ і ІІІ місце)Маршалова О.В., та Гейко С.В. Дякуємо всім членам журі за оцінку нашої роботи, ми дійсно багато попрацювали, щоб не було соромно ні нам самим, ні керівникам освіти за нашу школу.

 

 

День пам'яті Чорнобильської трагедії

У рамках екологічного тижня та до Дня пам'яті Чорнобильської трагедії 24 квітня 2015 р. в школі провели виховний захід "Чорнобиль - горе України, її незагоєна рана". Спільний смуток спогадів охопив серця присутніх в залі. Минуло 29 років, а чорний день Чорнобильської трагедії продовжує хвилювати людей: i тих, кого він зачепив своїм недобрим крилом, i тих, хто народився далеко від покривдженої землі. Цей день не минув  безслідно. Під час заходу присутні вшанували пам’ять перших героїв-пожежних, життя яких обірвалося у полум'ї зруйнованого реактора; усіх, хто пожертвував собою, захистивши світ від смертельної радіації; постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

 

Операція "Квітник"

Вихованці школи, як і педагоги, приймають участь у щорічній акції  з благоустрію та озелененню шкільного подвір'я. На цьому тижні разом з вчителем квітникарства Бутенко Н.М. проводиться  операція "Квітник". Кожен клас має свій квітник або клумбу на шкільному подвір'ї, щовесни діти разом з педагогами висаджують однорічні і багаторічні квіти і доглядають за ними до осені, змагаються у кого квітник найкращий. Таким чином шкільне подвір'я стає різнобарвним і красивим, а учні закріплюють знання, навички і уміння, отримані на уроках квітникарства.

 

 

План проведення акції.Детальніше

У зв’язку з відзначенням в Україні 28 квітня 2015 року Всесвітнього дня охорони праці з метою зменшення травмування дітей та педагогічних працівників як у навчально – виховному процесі   так і в побуті, створення безпечних умов навчання і праці, а також здійснення  належного контролю за дотриманням вимог з охорони праці та безпеки життєдіяльності з 20.04.2015 року по 24.04.2015 року в Новопразькій спеціальній загальноосвітній школі – інтернаті  було проведено Тиждень охорони праці .

Протягом тижня перевірено дотримання вимог нормативно-правових актів з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності, відповідних інструкцій; ведення журналів реєстрації інструктажів з охорони праці, безпеки життєдіяльності з учнями, працівниками, журналу адміністративно-громадського контролю; проведення атестації робочих місць та виконання положень розділу з охорони праці колективного договору тощо

Також проведено рейд-перевірку з виконання учнями вимог безпеки життєдіяльності. У ході рейду-перевірки виявлено, що під час навчальних занять у спортивній залі та майстернях перед початком уроків учителі проводять інструктажі з безпеки життєдіяльності та контролюють їх дотримання учнями під час навчально-виховного процесу.

   проведена вікторина для учнів початкових класів на тему «Бережи своє здоров'я»;
 практичне заняття «Допоможи другу» на знання правил наданняпершої долікарської
допомоги для учнів 5-8-х класів;
конкурс для учнів на кращого знавця правил з питань охорони
праці та безпеки життєдіяльності серед учнів 9-10кл;
конкурс малюнків та дитячої творчості: «Охорона праці очима дітей»;
«круглий стіл» з працівниками закладу про забезпечення реалізації конституційних прав
громадян на належні, здорові та безпечні умовипраці, надання всебічної підтримки
потерпілим на виробництві працівникам;
виставка наочних посібників, засобів навчання та пропаганди питань охорони праці.;
класоводами та класними керівниками проведено бесіди з учнями з нагоди Всесвітнього
дня охорони праці; 
медичною сестрою прочитана лекція  для вчителів та вихователів про правила надання
першої долікарської допомоги потерпілим у разі нещасних випадків.
  Перевірено чергування по школі вчителів і учнів
Відновлена інформація на стенді з охорони праці
Проведений конкурс на кращий кабінет школи
Проведене тактичне відпрацювання евакуації на випадок виникнення пожежі
Екскурсії учнів на підприємства з метою ознайомлення організації безпечних умов праці.
Збори трудового колективу спільно з профспілковим комітетом щодо поліпшення умов праці, стану виконання колдоговору в розділі «Охорона праці», профілактика виробничого травматизму.

 

 

 

 

 

 

«Посади дерево  на честь учасників та в пам’ять героїв АТО.

В Новопразькій спеціальній загальноосвітній школі-інтернат  педагогічні працівники та учні,  провели акцію «Посади дерево  на честь учасників та в пам’ять героїв АТО. Гарне і сильне дерево дуб стало символом незламного духу українського воїна, здатного віддати в ім’я Батьківщини найдорожче. «Така ініціатива надійшла від педагогів, які висловили бажання вшанувати пам’ять героїв АТО. Адміністрація школи підтримала таку ініціативу і разом почали шукати спосіб;яким чином це зробити», - розповідає передісторію директор школи – інтернат Заєць С.В., адже весь колектив закладу не стоїть осторонь подій, які відбуваються в Україні ще з часів Майдану. Поділитися хвилюваннями, висловити свою громадянську позицію, відчути себе частиною великого і неподільного українського народу діти мають можливість під час проведення різноманітних заходів, акцій, безпосередніх зустрічей з учасниками АТО. Ми співпереживаємо ті події, які відбуваються в нашій країні, і вирішили провести екологічну акцію посадивши дуби». Різні і абсолютно незалежні між собою чинники склалися так, що сумнівів не було: дуби  мають рости саме тут, поруч з навчальним закладом. За кілька годин  злагодженої роботи, адміністрації, педагогічних

працівників та учнів дуби  були висаджені. Спільними зусиллями вийшла та добра справа, яку всі  хотіли

зробити.  Біля кожного такого дерева встановлені відповідні позначки і закріплені окремі класи, які їх 

доглядатимуть. «Ми радіємо з того, що в нашій школі працюють люди, які займають активну і

свідому життєву позицію. Та і наші вихованці не зважаючи на юний вік, вони є патріотами

своєї країни і бажають не споглядати, а діяти, і ми їх у цьому підтримуємо», - відзначила заступник

директора з навчальної роботи Кляцька Л.В.. 

Протягом року навчальний заклад допомагає військовим постійно: продукти харчування, медикаменти,

предмети першої необхідності, передавали на схід новорічні  подарунки, «Валентинки для солдата».

Ми намагаємося всіляко підтримувати наших солдатів і віримо в зміни на краще. Активну участь у таки

х заходах бере не лише колектив закладу, із задоволенням та великою відповідальністю долучаються і

школярі, які виготовляють для військових паперові вишиванки, листівки, обереги, малюнки, й у своїх

листах обов’язково пишуть: «Дякуємо Вам, повертайтеся живими».  Не менш важливим є зворотній зв’язок

з нашими захисниками-школа отримує від військових листи та подяки. Учасники АТО приходять на

зустрічі з дітьми.… Пройдуть роки Учні, мов пташенята, вилетять із шкільного гніздечка. Їм на зміну

прийдуть нові покоління учнів, які, сподіватимемося, дізнаватимуться про війну лише з підручників історії.

Із вікон своєї школи вони споглядатимуть на дуби. Гарні дерева з року в рік будуть рости і міцніти на згадку

про наших героїв. До речі, ініціатори створення та проведення акції  вбачають гарний знак у тому, що вона

була закладена під час світлого свята Христового Воскресіння. Великдень дає нам надію на краще. Можливо,

саме цей Великдень принесе нашій країні мир. І така надія є у всіх нас.

 

 

 

Великдень у Новопразькій школі-інтернат

Свято Великодня – одне з найвеличніших свят. Це день, коли душі усіх християн радіють Воскресінню Христа.Свято Великодня – це дрібні вогники свічок навколо церкви, гарно прибрані кошики з паскою, крашанками та іншими стравами великоднього столу, дзвінке і величне «ХРИСТОС ВОСКРЕС!», яке своєю священною силою об’єднує усіх присутніх людей. І якась невимовна радість, що заповнює груди. І почуття добра та бажання у цей величний день стати кращим, пробачити, забути земні тривоги.Завітало велике свято Пасхи і у Новопразьку спеціальну загальноосвітню школу-інтернат. У школі було організовано пасхальне деревце яке було прикрашене виготовленими власноруч виробами  Після цього відбулося святкове дійство. Учасниками заходу були учні 7 класу зі своїм вихователем Скопенко В.Д.. Вони з невимовною щирістю намагалися донести до гядачів величність і особливе значення одного з найбільших у житті християн свята. Спочатку Валентина Дмитрівна  розповідала учням  про піст, який передував Великодню. Про його надзвичайно важливе значення – підготувати душу кожної людини до зустрічі Пасхи, очистити її від гріхів, від земних клопотів. Про Вербну неділю, про те, звідки з’явилася в нас традиція освячувати гілочки верби. Потім пригадали про традиції та повір’я українців, що стосуються  свята, про особливості писанкарства та священну традицію випікання паски, якій українці завжди надавали особливого значення. У виконанні вихованців  на святі звучали великодні пісні, вірші легенди у яких возвеличувалося Воскресіння Христове. На сцені з’явився навіть великодній кошик із головними його складниками – паскою, свічечкою, крашанками, сиром, маслом, ковбасою, хроном. Кожен персонаж наголосив на своєму особливому значенні. На кінець великоднього дійства прозвучала пісня у виконанні  учениці  Плетенко Нонни.  Свято Пасхи минуло. Але той маленький вогник надії та любові, що загорівся у наших душах від гучного і величного «ХРИСТОС ВОСКРЕС!», і досі палахкотить. А уста тихенько шепочуть у відповідь  - «ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!».

 

"SOS вернісаж, або друге життя відходів"В рамках екологічної декади, присвяченій Міжнародному

Дню Землі та Дню Довкілля, з 14 квітня по 24 квітня 2015 року в в школі відбувся еко-свято

"SOS вернісаж, або друге життя відходів". Головна мета  - підвищення рівня екологічної культури

та формування у школярів, учнівської молоді небайдужого ставлення до довкілля, привернення уваги

громадськості до проблем відходів, розвиток творчих здібностей дітей. Пластикові бутилки,

використані диски, газети, одноразовий посуд та інше - всі ці використані речі попадають до

смітників. Але в умілих творчих руках вони можуть перетворитися на справжні шедеври мистецтва.

Всі роботи яскраві, наповнені почуттям любові до природи рідного краю, висвітлюють небайдужість

до проблем довкілля. Ось які речі для  створили модельєри  нашої школи. Вітаємо всіх учасників еко-свята! 

В закладі відбулася зустріч  вихованців з заступником Олександрійського КВІ підполковником внутрішніх справ Козицьким В.О. та інспектором Олександрійського МВ КВІ  старшим лейтенантом внутрішніх справ Рудь К.П.,про недопущення порушень адміністративного та кримінального законодавства серед молоді.

 

 

 

Моя професія - мій життєвий вибір

Кожний випускник  навчального закладу, розмірковуючи над своїм майбутнім, перш за все вирішує, яку професію

йому обрати. І в цей особливий період життя підлітків доречною буде допомога у оволодінні навичками

самостійного вибору майбутньої професії. З метою допомогти учням зорієнтуватися у світі сучасних професій,

здійснити професійне самовизначення з урахуванням психолого - індивідуальних особистісних властивостей

проведено профорієнтаційний тренінг "Твій вибір у світі професій" Олександрійським міськрайонним  центром

зайнятості. Також з профорієнтаційної роботи до випускників закладу завітали заступник директора з НВР

Новоукраїнського ПТУ№40 Наєвська Н.О та соціальний педагог Зарудницька А.Е  , які  розповіли

про професії які здобувають в училищі.

 

"Пийте, діти, молоко - будете здорові"

Саме під таким девізом був проведений інтегрований урок з природознавства та СПО

для учнів  1-5 класів.

Закласти основи здорового харчування: дати знання про вітамінної цінності

молока, вплив його на стан здоров'я. Уточнити знання дітей про різноманітність

продуктів молочного походження. Виховувати свідому установку на здоровий спосіб життя,

піклуватися про своє здоров’я.

 

13.04.2015 року учні закладу відвідали концерт українського співака, заслуженого артиста України Віктора Павліка .

 

Нас далеко чути, нас далеко видно.

Дмуть вітри історії в наші паруси,

Розвивайсь і далі, мово наша рідна.

І про нас нащадкам  донеси.

Одним з напрямів методичної роботи у школі є проведення предметних тижнів. Вчителі та учні активно беруть участь у підготовці та проведенні заходів під час тижнів.Згідно зі шкільним планом роботи на 2014-2015 н.р. з 10 по 16 березня  проходив тиждень української мови та літератури. Мета проведення тижня полягала в підвищенні загальної мовної культури, прищепленні любові до української мови. Краща мова єднання - українська. Саме 

ця назва стала девізом Тижня української мови та літератури, який розпочався із загальношкільної лінійки. Протягом тижня було проведено ряд виховних заходів:тематична книжкова виставка «Український словоспів», яка була організована бібліотекарем школи Тимченко О.В., мовознавчий двобій (вчитель української мови Багно І.П.), флеш-моб «Дивослово», літературно-мистецьке свято «Єднаймо душі словом Кобзаря» (вчитель української мови Олефіренко Т.В.), мовознавчий конкурс «Повір у себе» (вчитель Крившенко Н.М.)

 

Мовознавчий двобій

«За Україну, за її мову!..» (М. Вороний)

11 березня відбувся конкурс на знання рідної мови серед учнів 7-8 класів «Дивослово», який підготувала і

провела  вчитель української мови І.П.Багно.У цікавій формі проходили змагання команд «Мовознавці»

та «Лінгвісти». Із вступним словом-вітанням до гравців звернулися вчителі української мови

Т.В.Олефіренко та Н.М.Крившенко, побажали успіхів. Перемогу одержала команда «Лінгвісти»

(8 клас), з рахунком 36-35 закінчилася цікава гра.

У підсумку, всі були задоволені і з піднесеним настроєм. Журі винесло свій вердикт, команди

привітали одна одну. Захід був дійсно пізнавальним, веселим, незвичним, учням сподобалось, а це головне.

Отже, мети досягнуто.

 

15 березня у спеціальній школі-інтернат  відбулося підбиття підсумків конкурсу «Охорона праці очима дітей».Головна мета проведення конкурсу - виховувати небайдужість до цінності свого життя і здоров'я, життя іздоров'я оточуючих; формувати високу культуру безпечної праці; виховання в підростаючого покоління

поваги до свого здоров'я; виконання вимог законодавчих актів, правил безпеки при виконанні робіт;привернення уваги суспільства до існуючих проблем у сфері охорони праці; формування свідомої позиціїмолоді щодо значення і місця здорових та безпечних умов праці у різних аспектах духовного соціально економічного, політичного та культурного життя суспільства. Серед учнів закладу організовано та проведено виховні години на тему: «Безпека праці - моє щаслива майбутнє », використовуючи відеоматеріали,слайди, малюнки, тощо, переконали присутніх, що успіх у професійній діяльності залежить і від того,

на скільки людина дбає про свою безпеку на робочому місці.У рамках конкурсу  серед учнів  проводиться конкурс  малюнків   на тему: « Охорона праці очима дітей».В конкурсі прийняли  участь учні 4-7 класів. Переможцями конкурсу малюнків «Охорона праці – очима дітей» стали:

Кілбас Софія, учениця5-А класу
Бугайов Руслан, учень 4-го класу
Саєнко Максим, учень 5-Б класу
Активність учасників конкурсу свідчить про небайдужість дітей до здорових та безпечних умов праці у різних галузях виробництва та суспільного життя.

 

Щовесни на початку березня в нашій державі вшановують пам'ять Великого Кобзаря – Тараса Григоровича Шевченка. В нашій школі уже стало традицією відзначати шевченківські дні.

З метою популяризації його творчої спадщини, активізації патріотичного виховання, пов'язаного з іменем видатного митця в школі пройдуть різноманітні заходи:книжково-ілюстративна виставка "Уклін тобі, Тарасе!", квітково-поетична композиція "Шевченкова весна",конкурс малюнків "Шевченкові твори очима дітей", віртуальна подорож «Стежки Тараса», флешмоб "Невмируще слово Тараса."

«Єднаймо душі словом Кобзаря»

 

Єднаймо душі словом Кобзаря
Над минулим звівсь ти, над віками –
І не владний над тобою час.
У майбутнє йдеш ти разом з нами,
Світоч правди, рідний наш Тарас

10 березня у Новопразькій ЗОШ-інтернат І-ІІступенів відбувся загальношкільний літературно-мистецьке свято, присвячене 201-ій річниці від дня народження Т.Г.Шевченка. Учні 7-8  класів під керівництвом вчителів української мови та літератури Олефіренко  Т.В. та Багно І.П. вшанували пам’ять Великого Пророка. Кожен, хто слухав Шевченкове слово, «наблизився до торжества добра над злом», очистився духовно і морально, доторкнувся ще раз до священних струн його поезії.
Упродовж поетичної та яскравої програми лунали милозвучні та знайомі з дитинства серцю

кожного українця пісні, вірші національного генія; літературознавці відзначили цікаві

факти із життя поета.Зі сторінок Кобзаря зійшли Оксана, Наймичка, Катерина, Тополя,

Мар’яна з убогим Петрусем – «найшло їх повен двір». Доля Тарасова з терновим вінцем

на голові, із босими ногами, обшарпана і простоволоса, йшла вслід за Кобзарем.
І Україна ожила не в мріях Шевченка, а наяву . Учні із задоволенням імпровізували,

перевтілювалися в своїх героїв.Завершальним акордом свята став «Заповіт» ,усі учасники

дійства  взялися за руки, піднесли їх вгору як символ духовного єднання.

Свято для найдорожчих людей на світі.

 З ледь відчутним весняним подихом весни приходить до нас чудове жіноче свято – 8 Березня.

Цей день несе у світ ніжність і красу, адже усе найдорожче, що є у нашому житті, пов’язане

з жінкою.Особливою атмосферою тепла, щирості наповнилася школа у переддень свята

8 Березня.З самого ранку чоловічий колектив закладу під керівництвом директора школи

 вітали жінок гарними поетичними рядками, порівнюючи своїх колег з весною: непередбаченою,

стрімкою, мінливою, як голуба весняна просинь, дарували букети «котиків». Також напередодні

 Міжнародного жіночого дня вихованці Кравець Михайло, Плетенко Нонна, Семенов Влад ,

Репенько Андрій, Тигрола Віка, Кокош С., Нужненко Я., вокальна група 4-го класу, вокальна

група 6-го класу та танцювальний колектив разом з вчителем музики Демчук Л.В.,керівником

вокального гуртка  Калашнік С.М., підготували насичену й цікаву програму заходу. Кульмінацією

свята стало танцювальне дійство за участю молодших школярів під керівництвом Каліновської О.В.

 Особливими рядками, сповненими любові, тепла і поваги, учні говорили про жінок- берегинь роду

людського, про маму, в слові якої вміщені яскраві теплі промені сонця, мерехтіння зірок,

щира любов,

яка зігріває всіх членів великої родини. Закликали всіх присутніх пам'ятати завжди: де живе мама -

там твій рід, там тепло і затишок, там живе вічна й непідробна любов, шанувати найдорожче -

її величність МАМУ.  Кожним своїм виступом діти бажали своїм рідним та учителям  миру,

щастя, радості, спокою, злагоди, здоров’я і ясної долі. "Ми щасливі, що можемо так

висловити свою повагу і любов до наших колег-жінок! " – поділився враженнями від

свята вихователь Шугайов В.В.. Він додав, що 8-ме березня - це добра нагода

взяти на себе частину жіночих щоденних зобов"язань. Однак добре було б,

щоб наша допомога жінкам не обмежувалась лише святами, -

підкреслив Валентин Володимирович.



 

 

До свята учні 1-а класу з вихователем Гаркушою Л.О . виготовили подарунки своїм мамам, вчителям, вихователям.

Любі жінки! Прийміть сердечні привітання з днем всіх жінок - 8 березня!

Щиро бажаємо вам щастя, здобутку, здоров'я, натхнення, успіхів у житті, 

несамовитого кохання, та хай у вас завжди буде весняний настрій!!!

 Ви наші улюблені жінки!

 

Першого березня під керівництвом інструктора з фізичної культури Покотиленка В.С. проходили змагання з настільного тенісу.  Турнір проходив у двох вікових групах: між учнями середньої та старшої ланки. Учні продемонстрували свою фізичну підготовку та показали чудові результати. За підсумками змагання було визначено переможців: серед учнів 5-7 класів перемогу здобув Георгіца Артем, серед учнів 8-10 класів - Кравець Михайло. Переможці були відзначені грамотами.

Учні 4-го класу зі своїм класним керівником Книшенко А.В.,

з великим задоволенням  приймають  участь у

творчому конкурсі під назвою «Мелом на доске» від компанії

ТСО . І ось напередодні свята вони

отримали повідомлення: «Ваша школа увійшла в список шкіл,

чиї малюнки не залишили нас

байдужими за підсумками конкурсу "Мелом на доске" з лютневої темою

"Подавайте хороший пример".

Ви виграли заохочувальний приз у вигляді Подарункового сертифікату

 в розмірі 300 грн.»

 Скільки в учнів бажання,в боротьбі за головну нагороду-шкільну дошку,

ще попереду.

Бажаємо їм не зупинятися на досягнутому!!!

Як на Масляній,
З печі млинці летіли!                        
З запалу, з жару, з печі,
Всі рум’яні, гарячі!
Масляна, частуй!
Всім млинців подавай!
З запалу, 
з жару – розбирайте!
Похвалити не забувайте!

 Розширити та поглибити знання дітей про давні народні обряди та звичаї, пов’язані зі святкуванням проводів зими та зустрічі весни; виховувати шанобливе ставлення до народних традицій старших поколінь; сприяти відродженню та впровадженню їх у життя саме під таким гаслом відбулося свято Масляної в учнів 1-го класу , класоводи Ковтун Л.М., та Янчукова Л.М. 


 

Ніколи не зітруться у пам’яті події зими 2014 року, вони перевернули свідомість багатьох людей, показали,

що українці – нація, гідна кращого майбутнього. На честь вшанування Героїв Небесної Сотні 20.02 в

нашій школі відбулася виховна година «Урок миру, добра та злагоди». На заході були присутні учні

8-10 класів, вчитель історії Пашковець Н.О. ,ознайомила учнів з перебігом Революції Гідності та

переглянули тематичний документальний фільм., також відбувся перегляд циклу відео сюжетів про

ті страшні події на Майдані. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять загиблих. Вчитель

закликала дітей пам’ятати героїв Небесної сотні та молитись до Бога за нашу країну, за наших батьків,

за захист нашої Вітчизни. На українській землі добро та зло зійшлися в смертельній сутичці, але ми

сподіваємось та віримо, що добро переможе. На завершення уроку діти заспівали Гімн України.
А на заклик вчителя “ Україна – …”, діти відповіли “…понад усе!”


 

Вихованці закладу  відвідали Олександрійський народний цирк «Цирк молодих» , де отримали максимум позитивних

емоцій та цікавих видовищ. Учням дуже сподобались повітряні гімнастки, виступи  чарівних красунь акробатів,

клоуна також вразили виступи акробатів, еквілібристів та жонглерів. Дуже швидко промайнув час і так не хотілось

повертатись до школи . Ще довго всі ділилися враженнями від побаченого зі своїми друзями та з нетерпінням

чекають наступної поїздки. Адміністрація Новопразької спеціальної загальноосвітньої школи – інтернату  І-ІІ

ступенів щиро вдячна за надану благодійну допомогу  у вигляді  транспортного засобу  для відвідання циркової

вистави  дітям – сиротам та позбавленим батьківського піклування нашим шефам ТОВ  "УКРАГРОКОМ".

Смачно і весело пройшла Масляна, яка з давніх-давен є святом на честь весняного пробудження природи.

Свято розпочали вчителі початкових класів Книшенко А.В., Овчаренко Н.М, та музичний керівник Демчук Л.В.,

 які допомогли зануритись у атмосферу давнини і навіть якоїсь чарівної казковості, надто вже цікавою була їх

розповідь про свято. Всі разом зустріли Масляну (Тигролу Віку уч.4-го кл..), яка привітно пустилась з ними у

веселий танок і провели зиму (Ляхович Є. уч.4-го кл.). Ніхто з учасників свята не залишився байдужим.Лунали

гарні  пісні, діти кружляли в хороводах  та приймали участь у веселих іграх за перемогу в яких отримували

солодощі від Масляної. Це свято принесло море позитивних емоцій і усмішок, а вони, як відомо, подовжують

життя,бажаємо Вам побільше здоров'я і усмішок, цінуйте кожен день свого життя, радійте йому,

і воно обов'язково подарує Вам багато щасливих хвилин!

День безпечного Інтернету


Інтернет дає величезні можливості: спілкування, бібліотеки, музика, кіно. Але, разом з тим, містить

віртуальні загрози, які можуть мати негативні наслідки в реальному житті. Саме на таке питання група

учнів Новопразької школи-інтернат  з вчителем інформатики Мітленко Г.М.,  дала відповідь

створивши проект «Діти і інтернет»

 

Правила спілкування в неті


Правило 1. Пам'ятайте, що Ви розмовляєте з людиною яку легко скривдити та довіру якої, втративши одного разу, повернути дуже складно. 
Правило 2. Намагайтеся дотримуватися тих же стандартів поведінки, що і в реальному житті. Інтернет створює відчуття анонімності. Необхідно дотримуватися етики спілкування, а також залишатися в межах рамок закону, 
Правило 3. Пам'ятайте те, що нормально приймається в одному місці, можуть вважати за грубість в іншому. 
Правило 4. Поважайте час і можливості інших користувачів: вартість користування Інтернетом, можливості пристрою, з якого людина виходить в мережу, швидкість з'єднання з Інтернетом, зайнятість особи, з якою Ви спілкуєтесь. 
Правило 5. Допомагайте іншим там, де Ви це можете робити. Світ стає кращим, коли ми допомагаємо іншим, а ми самі – стаємо щасливіші. 
Правило 6. Не вплутуйтеся в конфлікти і не допускайте їх. 
Правило 7. Поважайте право на приватне листування. 
Правило 8. Будьте поблажливі і прощайте іншим їх помилки, чи хоч би час від часу згадуйте, скільки помилок зробили ви самі.

 

В рамках відзначення Міжнародного дня рідної мови у школі вчитель -логопед , спеціаліст вищої категорії,

учитель – методист Т.Б. Коротенко, провела логопедичний ранок на тему:«Рідну мову буду знати, берегти і поважати.».

У святковому ранку взяли участь учні школи. Під час заходу школярі не лише декламували вірші українською

мовою, а й виконували відомі українські пісні. Юними акторами було продемонстровано декілька сценок,

гуморесок та повчальних цікавинок. Все свято було пронизано українським духом, любов’ю до рідного

слова, до чистих джерел творчості українського народу. На святі школа ніби розфарбувалася у різні кольори,

адже вчитель та  діти були одягнуті у вишиванки і, здавалося, що це члени однієї української великої родини.

 Цікаво і активно пройшли заходи до дня Святого Валентина з учнями 10-х  класів в Новопразькій спеціальній  школі-інтернат . Свято для вихованців організували і провели класні керівники Крячко Н.А. та Зубова В.М ,які розповіли про історію виникнення свята, як його святкують. А також проводилися різноманітні конкурси, в яких приймали участь всі бажаючі. Далі за звичаєм всі обмінювалися щирими привітаннями і маленькими листівочками у вигляді сердечок з побажаннями. Це було чудове свято. Сподіваємось всі отримали гарне враження..

14 лютого - День Святого Валентина – день, коли люди відкрито говорять про найпрекрасніше у світі почуття – про кохання.

У Новопразькій спеціальній загальноосвітній школі-інтернат  у цей холодний лютневий день на душі тепло як ніколи,

а повітря заполонили відчуття щастя і романтики, адже сьогодні також можна приділити більше уваги,  потурбуватися

про близьких та друзів…Цікаво і активно пройшли в цьому році заходи до дня Святого Валентина з учнями нашої школи .

Рано-ранесенько почала працювати  святкова пошта, до кінця дня «Скринька довіри» була переповнена валентинками.

Велика частина «валентинок» анонімна, не має зворотної адреси, написана справа наліво або лівою рукою. Так прийнято -

це додає загадковості. Правда одержувачі потім змушені шукати анонімного посланника, якщо вірять у долю. Кожен учасник

переконався в тому, що День закоханих – свято чудес, яскравих вражень і кохання .

Напередодні Дня св. Валентина вихованці Новопразької школи-інтернат виготовили

та передали бійцям АТО патріотичні валентинки й обереги,

які поїдуть на фронт разом з Координаційним центром волонтерів Олександрійщини.

Подарунки для бійців вихованці інтернату виготовляли майже тиждень. Використовували для своїх

творінь, як кольоровий папір, так і картон, тканину, стрічки та навіть цукерки. Учень 9-го класу Іван

Малий, зокрема,  пошив  м’яку подушку у вигляді серця, яка також поїде на передову. Всього ж дітлахи

оформили 10 подарункових пакунків, у яких налічується понад триста валентинок. А ще відправили

на фронт  великий постер «Україна – єдина країна», на якому зображені дитячі долоньки й написи:

«Ми вас чекаємо».

По-своєму патріотичну акцію підтримали й педагоги та обслуговуючий персонал інтернату: зібрали тисячу гривень, закупили солодощі, каву та чай.

У Кординаційному центрі волонтерів Олександрійщини говорять, що солодкі сюрпризи й валентинки невдовзі поїдуть у бік Дебальцевого і, без сумніву, піднімуть хлопцям бойових дух.

 « Всеукраїнський тиждень права»

в період з 08 по 13 грудня 2014 року в закладі було проведено Всеукраїнський тиждень права. 

В рамках тижня були проведені години спілкування на теми: «Наші права, щасливе дитинство»,

«Мої права та обов’язки», «Що треба знати про право і закон», «Роль сім»ї у профілактиці

правопорушень», брейн -ринг з учнями старших класів на тему «Право і закон»,вікторина на тему

«Чи знаєте ви про права людини?»,година духовного розвитку «Право і закон».

Всеукраїнський урок «Права людини».

 Вихователями  проведені бесіди на теми: «Конституційні права та свободи людини і громадянина »,

«Закон один для всіх», «Підлітки мають знати свої права»,вчитель малювання Сіренко Н.С.,провела  

конкурс малюнків «Права дитини», класні керівники 8-9 кл.,провели  інформаційну хвилину«Злочин і кара».

10 грудня, безпосередньо в День прав людини, учні 7 класу на годині ГКК разом з класним керівником Мітленко Г.М.провели гру «Знай та поважай права». Діти розв’язували тести, відгадували загадки, грали у гру, пригадали деякі казки, в яких порушуються певні права. Так, наприклад, учні отримали завдання: з’ясувати, хто в казці «Колобок» скоїв найнебезпечніше правопорушення. Спочатку вони сказали, що це був Колобок, який не слухав бабу й діда і, навіть, утік з дому, але потім вони прийшли до правильного висновку про те, що саме Лисиця, з’ївши Колобка, скоїла злочин, позбавивши його самого дорогого, що є у кожного – права на життя. Активну участь у заході прийняли Орищенко Д., Войніцка Євгенія , Поденежний Г.

Тиждень правових знань промайнув дуже швидко, але будемо сподіватися на те, що отримані знання та набута під час проведених заходів інформація стане в нагоді не лише учням, які були присутніми на цих заходах, а й їхнім друзям, батькам. Адже обізнаність у питаннях права робить наше життя більш комфортним та захищенним, а нам надає упевненості в собі. Дуже сподіваємося на те, що рівень правових знань та правова культура наших учнів піднялися на більш високий рівень.

У рамках відзначення Міжнародного дня інвалідів був проведений в 1-10 класах єдиний урок доброти «Дивіться на нас, як на рівних».

Класні керівники: Демчук Л.В.,Зубова В.М., Олефіренко Т.В.,Сіренко Н.С., Мітленко Г.М, Багно І.П.,та класоводи 1-4кл, розповіли учням про труднощі й можливості дітей з обмеженими здібностями; з якими проблемами стикаються

особи з інвалідністю в сім`ї, в суспільстві; про те, які бувають форми інвалідності; де і як можуть працювати люди

з вадами здоров’я, якими видами спорту і творчості вони можуть займатися, які пристосування необхідні для

реалізації їхніх потреб. Також були проведені заходи практичним психологом Баглій Т.В, соціальним педагогом

школи Пішохою Л.С. година доброти на тему «Подивіться на нас, ми такі ж як і ви» та проведена бесіда-гра з

учнями 4 класу «Коло друзів». Основною метою проведених заходів стало бажання сформувати в дітей потребу

бути людяними, допомагати один одному, бути готовими надати допомогу та прийняти її, та, насамперед, шанобливе ставлення до людей з обмеженими можливостями.

1 грудня в рамках Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом в нашій школі були проведена

низка заходів на тему «ВІЛ та СНІД»

У фойє школи були розміщені плакати та стенди на відповідну тему, соціальний  педагог

  Пішоха Л.С.,

 класний керівник 10-б кл.Зубова В.М.,вчитель ОБЖ Сіренко Н.С. провели бесіди  та презентації

 для учнів 7-х- 10-х

класів, та роздавали червоні стрічки, як символ боротьби проти СНІД.

Школа молодого вихователя.

Керівник :Коротенко Т.Б.,учитель-логопед вищої категорії,учитель-методист

Новопразької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІ ступенів.

Семінар

План

  • Розумова відсталість:причини виникнення і корекція.

  • Дослідження дитини з вадами інтелектуального  розвитку.

  • Ведення щоденника спостережень за учнями з вадами розумового розвитку.

  • Ознайомлення з орієнтовною схемою спостереження за поведінкою дитини.(практичне застосування

  • даної схеми на семінарському занятті)

 

Увага, акція!

«Допоможи пернатим   друзям"

Шановні учні, вихователі, вчителі! На порозі зимонька-зима. Приходить вона з снігами і

хуртовинами, тріскучими

морозами і лютими вітрами. Ми радіємо цій порі року, бо з нею приходять зимові канікули, різдвяні свята.

Та не радісна

вона для наших пернатих друзів, тому що все важче й важче їм знаходити їжу.

Ми знову звертаємося до вас з проханням

поновити роботу «Пташиної їдальні».

З 01.12 по 20.12 буде проводитися конкурс на кращу годівничку та найактивніший клас

у проведенні акції «Допоможи пернатим друзям»

 

День осінніх іменинників.

Їх у нашому шкільному колективі,  аж двадцять вісім.

Цікавою і насиченою була програма. Іменинників вітали,проводились різноманітні конкурси,

завдання, задачі на кмітливість.Цікавими були повідомлення «Що в імені моєму...»,

«Гороскоп і наші іменинники» ,всіх пригостили солодощами. Було весело. Закінчилося свято танцями.

Всі залишилися задоволеними та з позитивними емоціями пішли до класу.

 

Дні пам’яті жертв Голодомору

З метою виховання в учнів

патріотизму, глибокого усвідомлення причин та наслідків геноциду

українського народу у

закладі  протягом тижня, з 17 по 22 листопада, проводяться

заходи до Днів пам’яті жертв Голодомору та політичних репресій.

Під час проведення уроку - пам’яті вчителем історії Пашковець Н.О.  

прозвучала поезія: «Ніч огорнула мою Україну»,

Молитва Катерини Мотрич за убієнних голодом у 1932-1933 рр. патріотичного

характеру,спрямовані на

формування національної свідомості майбутніх будівників суверенної Української держави. Прозвучали запис пісні:  

«Свіча» (О.Білозір); «Молитва» (Т.Петриненко); та «Україна» «Встань Україно» у виконанні учнів школи Кравця Михайла,

Берегича Павла. У заході були використані історичні факти, які висвітлювались з використанням мультимедійних засобів.

О16годині 22.11.14року в школі запалили свічку пам’яті.

 

З 17по 22 листопада у нашій школі  пройшов тиждень толерантності під гаслом : «Ми різні, але всі потрібні!» Підготовкою до нього і проведенням різноманітних заходів опікувалася соціальний педагог Пішоха Людмила Степанівна. Основною метою тижня було формування в учнів навичок ефективного спілкування, розуміння проблем оточуючих людей.  Розпочався тиждень із загальношкільної лінійки "Що означає бути толерантним?".

У рамках тижня було проведено конкурс малюнків «Мої добрі справи», «Моя планета без зла» серед учнів початкової

школи та виставка фоторобіт «Толерантність. Фотофакт»  серед учнів середньої та старшої ланок. Класними керівниками

1-10 класів проведено години спілкування. В школі ще існувала "квітка толерантності", на якій кожен учень, вчитель або

працівник школи могли почепити пелюстку з прізвищем та ім'ям людини, яка для них зробила добро. Вся наша квітка була

просто усипана пелюстками, тому можна зробити висновок: всі у нас у школі толерантні, вміють помічати людей,

які роблять добрі справи. Бажаємо, щоб так було і надалі. Протягом тижня працювала «Шкільна  скринька»,  

через яку можна було  відправити лист, який починався «Мені приємно сказати тобі, що…..». Б.Шоу говорив: «Тепер,

коли ми навчилися літати по повітрю, як птахи, плавати під водою, як риби, нам не вистачає тільки одного: навчитися жити на землі, як люди». Тож хотілося б висловити надію, що наші учні будуть завжди пам’ятати, що толерантність  врятує світ.

Оciнь – цe чac яcкрaвиx фaрб, ocтaннix тeплиx днiв i пeршoгo cнiгу, a для шкoлярiв – щe i чac кaнiкул. I нexaй вoни тривaють нeдoвгo – сім днiв – цeй чac наші вихованці провели  вeceлo i з користю в санаторії «Гусарське урочище» який  знаходиться в екологічно чистому куточку Кіровоградщини.

В нашій школі проходить тиждень правових знань «Наш закон – наша сила».     

 

 

«Кожен має право на захист свого життя і здоров’я від наслідків аварій, катастроф, пожеж, стихійного лиха…

Держава як гарант цього права створює систему цивільної оборони, яка має своєю метою захист населення

від небезпечних наслідків аварій і катастроф техногенного, екологічного, природного та воєнного характеру»

«Закон України «Про Цивільну оборону України»В школі було  проведено тиждень та  день цивільної оборони.

Цей захід проходив як підсумкове заняття з практичної перевірки рівня знань та навичок, отриманих учнями,

а також у якості підготовки захисту навчального закладу до надзвичайних ситуацій.На виховних годинах,

уроках школярі відпрацьовували навички поводження у надзвичайних ситуаціях – вихід із приміщення

шкіл відповідно до планів евакуації під час пожежі, вибуху, розлиття небезпечних речовин. Окрім того,

перед школярами виступали представники із  Новопразької пожежної частини, які доводили до них

правила безпечної поведінки в побуті та на вулиці, вчителі показували навчальні відеофільми, а також

проводили уроки у формі вікторин. Молодші учні демонстрували навички одягання протигазу

, старшокласники – правила користування вогнегасником та надання першої медичної допомоги.

Старшокласники показували дітлахам як одягати бойовий одяг, прокладати рукавну лінію, гасити пожежу, а також продемонстрували аварійно-рятувальне обладнання, яке використовується при ліквідації надзвичайних подій. 

 

У школі учні активно прийняли участь в акції „КАШТАН” . Збирали каштани на шкільному

подвір’ї, адже на території школи посаджена алея цих  величних дерев плоди яких використовують

для виготовлення лікарських препаратів. Зібрано 745кг. Перше місце отримали учні 7-го класу,

вони зібрали 238кг. Всі групи вихованців отримали м’ячі та солодощі.Віримо,

що каштани, зібрані нашими учнями, принесуть користь людям!

 

Відбулося засідання обласної психолого-медико-педагогічної комісії "Учням  та їх батькам надавалися

консультації щодо визначення програми навчання для дітей з обмеженими можливостями.

Семінар вихователів"Сучасні тенденції виховання дітей з порушенням психофізичного розвиту".

 

Гамірлива й сонячна, сумна й дощова, зоряна й барвиста — така вона, осінь.І ця чудова пора надихає

на гарний настрій, коли прагнеш чогось прекрасного. Саме такі відчуття дарували квіткові

композиції, створені учнівськими руками, які були представлені на святі квітів та врожаю.

 16.10.2014р.,над створенням прекрасного, попрацювали 5-11 групи Новопразької

спеціальної загальноосвітньої школи-інтернат І-Іі ступенів

Навіть прохолодна дощова осіння погода не завадили учасникам виставки квітів і

врожаю створити красу з яскравих пелюсток і дарів рідної природи.   
      Доброю традицією стало щорічно проводити Свято осені і у нашій школі. Цікаві та

чарівні композиції з квітів, овочів, фруктів, що були представлені на виставці «Щедра осінь

дарами» створили вихованцям, працівникам закладу, гостям чудовий настрій. 
    Всю красу щедрої осені намагалися передати вчителі, вихователі, учні скомпонувавши

зібрані власноруч природні матеріали - дари осені, а взамін отримали позитивні емоції та вдячність відвідувачі, хто захоплюючими поглядами її оглядав. 
    Доречно підібрані вірші, загадки та прислів’я  у виконанні школярів стало цікавим доповненням, хол школи перетворився на казковий осінній сад.

Свято квітів та врожаю, яке увібрало в себе усе різноманіття барв осінніх квітів, дарів поля, саду та лісу  пройшло весело, цікаво та захоплююче про що свідчили радісні усмішки на обличчях дітей.

Тож, вітаємо усіх із приходом найяскравішої пори року – осені, зі святом квітів і врожаю, з яскравими барвами, з щедрим урожаєм!І хочеться побажати щоб усі діти вирос­тали добрими і працьовитими, чуйними й творчими, щоб уміли бачити красу природи рідного краю.

 

Стало доброю традицією щороку у жовтні у школі святкувати Свято Покрови та День українського козацтва.

Це свято ми відзначаємо згідно з Указом Президента України від 07.08.1999 р. Цікаво, що святкування Дня

українського козацтва збігається зі святом Покрови Пресвятої Богородиці. З давніх-давен Богородиця є

покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань.

В рамках святкування Дня українського козацтва учні 6-го класу підготували урочисте вітання і відкриття

спортивних змагань серед команд 6-8-х класів

Діти вражали гостей  не тільки піснями та танцями , а  й віршами, козацькими змаганнями, історичними фактами

з життя козаків. Вони пригостили присутніх кулішем, звареним за козацькими традиціями.

 

Кожен тематичний тиждень у школі – це можливість почути щось нове і цікаве із будь-якого шкільного предмету

чи сфери життя.У нашій школі проходив ТИЖДЕНЬ ПРАВОВИХ ЗНАНЬ, під час якого відбувалися анкетування

учнів, конференція, зустрічі та інші заходи на правову тематику. Варто звернути увагу на кожен тематичний захід

в рамках тижня, а також подякувати його організаторам соціальному педагогу  Пішохі Л.С., вчителю історії та

правознавства  Пашковець Н.А., вихователям. Тиждень правових знань розпочався із анкетування «Молодь та

протиправна поведінка». для учнів 7-10 класів
Бесіди для учнів 10класів «Кримінальна відповідальність та кримінальне покарання. Особливості кримінальної

відповідальності для неповнолітніх» організувала Пашковець Н.А., вчитель правознавства та історії.
Класний керівник 8 класу  провела виховну годину на тему: «Якими є права та обов’язки учнів у навчальному процесі».

Такі ж виховні години проводилися в інших класах.Крім того, учні 7 класу разом із вихователем Скопенко В.Д.,

підготува.ли повідомлення про права та обов’язки учнів для шкільної лінійки . Шкільна редколегія разом з вчителем

ОБЖ Сіренко Н.С., підготувала  випуск олівець-малювець, присвячений Всеукраїнському Тижню правових знань
 Для підведення підсумків тижня правових знань було організовано круглий стіл «Турнір правознавців» за участю

відповідальних за проведення усіх заходів. Ніколи не буде зайвим повторити свої обов’язки і дотримуватися їх,

знати свої права і користуватися ними, побачити деякі проблеми зі сторони та зробити для себе висновки. Незнання не звільняє від відповідальності, а знання навпаки перетворюється на силу, якою можна захистити себе від шкідливого та небезпечного, зміцнити свою силу волі, покращити поведінку!

Зустріч вихованців Новопразької  школи- інтернату  з воїном АТО

10 жовтня 2014 року на базі Новопразької загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІ ступенів

відбулася зустріч з воїном АТО з метою виховання патріотизму, шанобливого ставлення до

Батьківщини, гордості за наших захисників Вітчизни.

Учні 7-10 класів Новопразької загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІ ст.. зустрілися з воїном,

мешканцем селища, який перебуває в відпустці вдома.Андрій Шумило був на самому початку

антитерористичної операції на Сході України. У складі 79 аеромобільної бригади, сапер,

проїхав всі гарячі точки Донеччини і Луганщини. Він поділився враженнями від пережитого,

закликав молодь виховувати патріотизм у серці ще зі шкільної парти та вірити у перемогу,

спогадами і своїм прикладом показав, що не тільки словами можна любити свою Батьківщину,

але й вчинками доводити це. Діти з захопленням слухали розповідь солдата, задавали безліч

питань, на які одразу отримували відповідь. У кінці зустрічі вихованці школи-інтернату

подарували гостю малюнки та власноруч виготовлені обереги,  колектив закладу приготував

продовольчий кошик та тепле одіяло, адже відпустка миттєво закінчується і Андрій їде знову.  

Побажали здоров’я, удачі, щастя та мирного неба над головою, Божої опіки у справі захисту

рідної землі  і обов’язково повернутися живим та неушкодженим з неоголошеної війни,

подякували за мирне сьогодення. На закінчення зустрічі усі разом заспівали Гімн «Ще не вмерла Україна!».

 

 Вихованці Новопразької школи-інтернат долучитися до  акції «Оберіг для солдата». 

Учні4-го класу разом з класоводом Книшенко А.В., одразу ж перейнялися написанням листів

солдатам, які охороняють наш спокій, оберігають добробут родин і захищають кордони нашої

країни. Щоб підняти бойовий дух військовим, діти написали щирі та зворушливі слова про те, 

що вони всі вірять у краще і хвилюються, щоб кожен солдат міг повернутися додому цілим і неушкодженим.

Всі  листи зворушливі, пройняті любов’ю та турботою, гордістю та  вдячністю за подвиги українських солдатів.

Учні старших класів висловити значимість подвигу кожного солдата зобразивши все на малюнках.

Ніхто не малював війну, оскільки діти хочуть МИРУ!Діти у своїх малюнках намагалися відтворити квітучу

і прекрасну нашу Україну.

 Дівчатка  Дробоцька Т., Тударан С., Литвин Д., Нужненко Я.,разом з вчителями Гейко С.В., Посуховою Л.А.,

виготовили  старослов’янський оберіг-воїна «валькірія», хлопці 10-х класів разом з вчителем трудового

навчання Маршаловою О.В., виготовили браслети з використанням національних кольорів. Всі вироби ,

малюнки , побажання були передані 09.10.2014 волонтерам які від’їджали в зону АТО. Тож нехай ці

сонячні малюнки,вироби, стануть  оберегами для всіх тих, хто захищає нашу країну у такі непрості часи.

 

 «ПОСАДИ ДЕРЕВО, РАЗОМ З НАМИ»

Краса і естетичний вигляд школи несе гармонію у життя. Упорядкована шкільна ділянка сприяє повноцінному

відпочинку учнів під час перерв, прищеплює їм любов до природи, вчить дбайливо ставитися до зелених насаджень,

привчає до охайності і порядку.Саме  для того, щоб шкільне подвір’я школи було ще більш впорядкованим і

привабливим педагогічні працівники закладу Бутенко С.І., Бутенко Н.М., разом з вихованцями  07 жовтня

запропонували іпровели для учнів школи акцію «Посади дерево, разом з нами».

Було висаджено на території школи саджанці сосни.

 

Тюльпани – рослини, овіяні казками та легендами. Якщо ви опинитеся на Сході, вам неодмінно

розкажуть чарівну історію про чудесну квітку, в бутоні якої було заховано щастя. А дістати його

допомогла лише людина, перед якою тюльпан розкриє свої пелюстки. Багато людей приходили

до неї в надії стати щасливими, але чарівний бутон розпустився лише перед чистим душею

малюком, який підбіг просто помилуватися прекрасною квіткою.

 

А можливо, це не казка, і, милуючись тюльпанами, кожна людина і правда здатна хай на мить,

але знайти щастя? Перевірити не важко: варто лише посадити ці прекрасні квіти у квітнику.

Так у нашому закладі стартувала екологічна акція «Посади свій тюльпан». Учні разом з вчителями

Зубовою В.М., Бояр Н.Б підготували свої ділянки до зими і висадили понад 500 цибулин тюльпанів

 на клумбах  школи.

 

Букварі і читанки,
Парти в два ряди.
Наша перша вчителька
В серці назавжди.

03.10.2014р. учні 5 го класу разом  зі своїм класним керівником Ніжніченко О.І.,

підготували сценарій і поздоровили свою першу вчительку Янчукову Л.М.

 зі святом працівників освітньої галузі "Днем вчителя"

Дорогі педагоги! У цей теплий осінній день вся країна традиційно відзначає свято людей найгуманнішої і щирою професії — вчителів. Немає нічого важче, ніж навчати: вчити ми всі здатні і навіть схильні, а от навчити дано далеко не кожному. Ви досконало володієте цим секретом і щедро діліться знання з усіма учнями. Ваші зусилля обов’язково принесуть країні і світу величезну користь — хто знає, яких висот досягнуть ваші учні? І чомусь немає сумнівів, що кожен з них зуміє проявити себе з найкращої сторони, щоб в один прекрасний теплий осінній день повернутися в рідну школу і сказати вам: з Днем учителя!

Віват учителю!

«03»жовтня у Новопразькій школі-інтернат відбулося свято, присвячене Дню учителя.

Розпочався день із зустрічі - вітання букетами з осіннього листя ,які учні виготовили власноруч,

словами вдячності і побажань на адресу кожного вчителя. Естетично і красиво вихованці закладу

разом з вчителями Олефіренко Т.В., Сіренко Н.С.,вихователем Меташоп О.Г. прикрасили

шкільні коридори,класні кімнати, створили атмосферу свята і поваги до педагогічної праці.

    Святковий концерт приніс радісні моменти, задоволення і відчуття міцної шкільної родини.

Вихованці під керівництвом керівника вокального гуртка  Калашнік С.М., та вчителя музики

Демчук Л.В., підготували вітання, художні номери. Пісенним дарунком від Берегича Павла

та Кравця Михайла прозвучала пісня про українських козаків.  Свято скінчилось, але продовжується

у щоденній учительській праці: «сіяти розумне, добре, вічне..», любити усім серцем своє покликання – бути Учителем.

З «05» до «14» вересня 2014 року у стінах нашої школи проводився 

Олімпійський тиждень в програмі якого передбачалися такі заходи:

     Олімпійський урок: 
     Виховні години на тему: "З історії олімпійського руху".
     Веселі старти «Міні Олімпіада»  (1 - 4 кл.)
     Старти надії ( 5 - 8 кл.)
Голова Олімпійського тижня, Гергардт С.В., запевнив, що метою проведення

даних заходів у нашій школі є:

    - збагачення знань вихованців про олімпійські види спорту та історію

Олімпійських ігор.
    - формування свідомого ставлення до занять спортом;
    - плекання у учнів позитивних і вольових рис характеру: цілеспрямованості,

наполегливості, терпеливості, працелюбства, витривалості, впевненості в собі,

рішучості, 
    - патріотичне, моральне та громадянське виховання  на позитивних прикладах

українського і світового спорту, формування мотивації до здорового способу життя.

 

  

Під час місячника «Увага! Діти на дорозі»  в школі були проведені вікторини, конкурси,

ігри,  для учнів 5-6 класів була показана віршована пꞌєса –казка: 

«Будь уважний на дорозі»  про правила дорожнього руху, проведений

конкурс малюнків на тему: «Безпека руху»,

випущена інформаційна листівка: «Дорога з дому до школи».

 

 

Аби підбадьорити наших земляків, які беруть участь в антитерористичній операції на Сході,

вихованці школи – інтернат  не пошкодували ні сил, ні часу, ні кольорових олівців,

ні фарби,з допомогою вихователя Небелиці С.М., взялися за хорошу справу.
У кожен малюнок  діти  вклали часточку своєї душі, побажання і прохання до

воїнів, які нині боронять рідну землю від непроханого, вороже налаштованого

російського сусіда.
Вони щиро написали солдатам: «Повертайтеся живими!», «Діти чекають на своїх Героїв»,

«Україна переможе», «Ми за мир».
Дитячі малюнки та листи передали  учасникам АТО, які наразі перебувають у

короткостроковій відпустці. Вони пообіцяли, що листи візьмуть із собою на передову.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вихователь 7 кл. Бережна О.І., провела виховну годину на тему «Мій рідний край-Україна»  

Учні з цікавістю слухали розповідь про Україну, як країну, в якій ми живемо, і

від нас залежить її сьогодення і майбутнє, прагнення бути господарем свої держави.

Приймали активну участь в обговорені, а наприкінці бесіди заспівали гімн України.

 

«Намалюй солдату мир". Саме під такою назвою сьогодні в закладі відбулася виставка-конкурс

дитячих малюнків.Написи "Слава Україні!", "Наші солдати найсильніші", "Наша воля незламна",

"Дякую армії за мир", "Я не хочу війни" та квіточки, сонечка, хмарки, українську символіку

можна побачити на малюнках, всі намальовані сьогодні дитячими руками малюнки

передали військовим на передову.

Одне з послань від дітей:

«Дякуємо, що ви захищаєте нас! Повертайтеся живими і з перемогою!»

10.09.14р. в 1-чх класах проведено «Свято народної гри». Вчителі початкових класів

Янчукова Л.М., Ковтун Л,М., та вчитель музики Демчук Л.В познайомили

першокласників із справжніми перлинами народної дитячої творчості - українськими

народними іграми. Народні ігри «Подоляночка», «Ходять діти в колі», «До нори,мишко»,

«Котик Мурчик», «Хитрий лис» увібрали в себе найкращі  , найхарактерніші риси

властиві українському народному мелосу. Вони пробуджують у свідомості дітей потяг

до прекрасного в музиці та поезії. На цьому святі діти мали змогу відчути

благотворну дію музики й слова, танцю і ритмічних рухів.

Команда у складі  Войніцкої Яни, Кокош Карини, Солода Івана, Нужненко Євгена- учнів Новопразької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернат І-ІІст. ,  прийняли  участь у обласному фестивалю спеціальних проектів за програмою Intel «Шлях до успіху» над створенням соціального проекту на тему «Любіть Україну, любіть її» та отримали нагороду від Департаменту освіти і науки Кіровоградської  обласної державної адміністрації – диплом ІІІ ступеня.

 

“Грамотність – запорука успіху людини”. 8 вересня, Міжнародний день грамотності  в нашому закладі

для учнів 8-10класів вчителем української мови Олефіренко Т.В.,

проведено пізнавальну експрес- інформацію :  Шляхів до мовної досконалості безліч.

Але всі вони починаються з любові до рідної мови, до майстерного бажання володіти

нею і відчуття власної відповідальності за рідну мову.

Звіт про роботу табору протягом червня місяця

+

 

Нас кличе дзвоник до шкільної ниви,

Прислухайтесь, який у нього спів!

Сьогодні діти незалежної Вкраїни

Сядуть за парти. Вже дзвоник продзвенів.

Першого осіннього дня відзначається День знань. Першого вересня  розпочинається новий навчальний рік, школярі повертаються до навчання, а дехто вперше переступає поріг школи, крокуючи по новому, складному, але дуже потрібному шляху. В Новопразькій спеціальній загальноосвітній школі-інтернат І-ІІ ст. відбулося свято Першого дзвоника .  Цей день завжди  особливо урочистий і хвилюючий , адже  з нього  починається незвіданий,  цікавий,  водночас, нелегкий шлях до пізнання, до нових звершень, до самостійного  життя.

Цього року учні 1-х класів, замість традиційних букетів, принесли державну символіку. Урочиста "лінійка"  розпочалося хвилиною мовчання на знак скорботи за загиблими Героями Небесної Сотні і АТО. Учителі разом з дітьми згадали і вшанували пам'ять героїчно загиблих воїнів світла. Наші бійці - це наші Герої, і діти мають знати це змалечку. Слава Україні!

На заході виступив директор  школи, який привітав учнівський, педагогічний колектив з початком навчального року та побажав, щоб щасливим, мирним та щедрим на творчі здобутки для вчителів і учнів був новий навчальний рік,
 висловив слова подяки педагогам і за щоденну працю, за турботу про наших дітей, за навчання любити та поважати свою землю.

 На святі побували наші шефи -  працівники пенітенціарної служби України  в Кіровоградській області, які подарували вихованцям закладу спортивний інвентар.

Пісні про Україну прозвучали від учнів 10-го кл. Берегич Павла та Кравця Михайла, учениці 9-го кл. Плетенко Нонни . Від першокласників прозвучала урочиста обіцянка якою вони запевнили всіх , що будуть добрими, чемними і старанними учнями. Урочистості з нагоди святкування початку нового навчального року закінчились  закличним дзвоником і випускники провели першокласників за шкільні парти на перший урок, який став свідченням нашого патріотизму та любові до рідної країни «Україна – єдина країна».
 

Україна — єдина країна" — під такою назвою для учнів школи  пройшов перший урок.

Як синичка співає,
Так пісня наша лунає..
Кращої, ніж моя Україна,
У світі немає.

  Такими рядками розпочалася  свою розповідь  учням 4-го класу вчитель початкових класів Книшенко А.В.

,про основні історичні події становлення державності України, про сьогодення нашої країни, яка переживає

тяжкі часи. Кожна людина з великою любов’ю згадує те місце, де вона народилась. Це маленька батьківщина

кожного з нас. Коли їх скласти разом, вийде велика держава — Україна.

 Діти, ви — майбутнє України. Тож своїми знаннями, працею, здобутками примножуйте її культуру, а своїми досягненнями — славте її. Будьте гідними своїх пращурів, любіть рідну землю, бережіть волю і незалежність України, поважайте свій народ і його мелодійну мову. Шануйте себе і оточуючих вас людей!

 

Ось і промайнули десять незабутніх років нашого шкільного життя... Радощі, тривоги,

нагороди та поразки…. Все скінчилося… Пролунав останній дзвоник у стінах рідної

школи! Вийшли зі шкільного порога 21випускник10-х класів. Як і ведеться у шкільному

календарі, з віршованими рядками провели їх у доросле життя найменші школярі,

пролунали прощальні пісні, відкружляв останній у житті випускників танок і разом

зі своїми класними мамами під вишитими рушниками зі щирими сльозами

на очах вони покинули святкову лінійку... Востаннє посиділи за шкільними

партами на останньому уроці..

 

Усі діти особливі по своєму.Одні малють другі співають.Ми зацікавилися дітьми,які малюють і виготовляють різні вироби своїми руками,і вирішили відкрити виставку малюнків і виробів

.

02.06.2014 року В Новопаразькій спеціальній загальноосвітній школі-інтернат  відбулося традиційне відкриття шкільного оздоровчого табору "Веселка". На шкільному подвір'ї зібралась гомінка дітвора на урочисту лінійку. З щирими привітаннями до малечі звернулися директор школи Заєць С.В. та вихователі Петренко О.Г.. Звучали добрі побажання, корисні поради та веселі пісні. Діти водили хороводи, грали в цікаві ігри. Цей насичений день закінчився конкурсом дитячих малюнків на асфальті. Попереду у дітей ще багато дивовижних подорожей, веселих стартів, занять за інтересами, ігор.

 

 

Відкриття шкільного оздоровчого табору "Веселка".Детальніше

16 травня учні молодших класів разом із класоводами Книшенко А.В. та Овчаренко Н.М. відвідали сільську бібліотеку для дітей.

      Учні були вражені різноманітністю дитячих журналів та кількістю книг, що пропонує для них бібліотека; тематичними виставками «Наша Україна», «Техніка», «Поети-дітям»; прекрасним оформленням приміщень.

     Молодшим школярам продемонстрували цікавий пізнавальний  документальний фільм «Як народжується книга». Крім того малюки переглянули мультфільми «Канікули в Простоквашино».

     Всі діти залишились надзвичайно задоволеними від екскурсії.

Як і щороку, навчальний рік для школи закінчується  педагогічною нарадою вчителів. 2014-2015навчальний рік не став винятком. 27травня 2014 року в актовій залі школи відбувся звіт директора школи Заєць С.В.  Директор підсумував про успіхи вихованців і вчителів, прозвітував про фінансово-господарську діяльність закладу, подякував учням , вчителям , вихователям за активну участь у житті школи, означив основні напрямки розвитку школи-інтернат  на наступний навчальний рік.

 

Заходи  в нашому закладі до  69 - річниці з Дня Перемоги. Детальніше 

З нагоди Всесвітнього дня охорони праці з 28 квітня

2014 року в нашій школі проходив «Тиждень охорони праці»,

під час якого МагоняА.В.,провів роз’яснювальну роботу щодо

вимог державної політики у сфері охорони праці, бесіди з учнями

школи щодо необхідності дотримання правил користування

електроприладами, безпечної поведінки при виявленні

пошкоджень електромережі, про безпечну поведінку

школярів у разі виявлення вибухонебезпечних та підозрілих предметів.

Підбиваючи «Тиждень охорони праці» , що головною метою даного тижня є привернення уваги кожного працівника закладу до необхідності зниження рівня виробничих ризиків шляхом профілактики травматизму і професійних захворювань, формування свідомого ставлення суспільства до культури безпеки праці. Учні закладу взяли активну участь у всеукраїнському конкурсі "Охорона праці очима дітей"

 

Найщиріші вітання з чудовим

весняним

святом праці –Днем

Першого Травня!

Від щирого серця вітаємо

зі святом 1 Травня!

Зичимо щастя, здоров’я, весняного тепла!

Натхнення, творчої праці!Хай першотравневі свята принесуть Вам і Вашим близьким радість та задоволення!

Хай панує мир, злагода та добробут у Ваших оселях!

23-24 квітня ПМПК в закладі

25.04.14.З нагоди відзначення сумної для історії України дати в нашій школі відбулися тематичні класні години. Мета заходу – розширити знання дітей про Чорнобильську трагедію, наголосити про потенційну небезпеку радіації для усього живого, розповісти про ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС, показати, що чужої біди немає;виховувати у дітей людяність, доброту та згуртованість. Вчителі школи Пашковець Н.О.,Зубова В.М., Мітленко Г.М., на годині класного керівника розповіли про трагедію, яка сталася на території нашої країни, про найстрашнішу за наслідками катастрофу минулого тисячоліття. Чотири букви – ЧАЕС – стали символом трагедії, яка доторкнулася до мільйонів людей, накрила їх крилом безжалісної радіації, перетворюючи свої жертви в безпомічних людей. Розповідь супроводжувалась переглядом відео фільму…

 

Книга — джерело знань. Тільки любов до книги допоможе людям передати свій життєвий та історичний досвід наступним поколінням. Всесвітній день книг і авторського права можна назвати одним з інструментів культурного збагачення людства.23 квітня учнями 10-х кл.  та шкільним бібліотекарем Тимченко О.В.,було проведено захід до Всесвітнього дня книги. Назва була досить промовиста: « Шкільна бібліотека». Мультимедійна презентація, показала учням історію виникнення бібліотек». Захід був дуже пізнавальним.

 

22 квітня на планеті відмічається Міжнародний День Землі, покликаний об'єднати людей планети в справі захисту навколишнього середовища, нагадати про те, що планета, яка дарувала нам життя, унікальна й має потребу в турботі й захисті. Міжнародний день Землі – свято чистої Води, Землі і Повітря. Учні школи – інтернат взяли участь у святкуванні Міжнародного Дня Землі. В школі відбувся конкурс екологічних плакатів та малюнків «Збережемо нашу Землю» (вчитель Сіренко Н.С.). Учні 3 класу ( класний керівник Книшенко А.В.) створили свій плакат збереження навколишнього середовища, активно вихованці закладу прийняли участь у акції «Наша школа - наш рідній дім. Зробимо подвір’я чистим» (вихователь Артюхов Є.Ю., Шугайов В.В.), участь в конкурсі серед класів «Наш квітник».

Про підсумки проведення Тижня знань безпеки життєдіяльності на тему«Майбутнє планети – в наших руках!» Детальніше

​Вчитель української мови та літератури

Крившенко Н.М.провела турнір на тему"Спалимо суржик",

на якому учні 9-х класів змагалися на краще знання рідної мови.

 

 18/04/04/Писанка – це неповторне багатство…

Його треба берегти, як безцінний скарб. О. Довженко

У закладі до Великдня створили Великодневе дерево, вчителі

праці Маршалова О.В., Посухова Л.А., Ковтун Л.М.,

Петренко О.Г.,класні керівники на ГКК та вихователі

Скопенко В.Д.,Гейко В.В., та інші розширили і поглибили

знання учнів про найдавніше церковне свято,

традиції нашого народу щодо святкування Пасхи;

ознайомили із символікою знаків на писанках.

Розвивали фантазію , пам’ять, мислення учнів.

Виховували любов до нашого народу,

його традицій, минулого і сучасного.

12 квітня в закладі відбувся суботник до Дня довкілля.

Гуртом ми можемо зробити багато добрих

і корисних справ,працівники школи активно

долучилися до благоустрою територій.

Попрацюємо разом для своєї Кіровоградщини.

Пам’ятаймо! Лише в чистому та

облагородженому середовищі розвиваються

благородність і відповідальність особистості.

 

09.04.14р . Увага ! Увага!

В школі оголошений конкурс

до Дня землі (22 квітня) на

краще оформлення квіткової клумби.

Переможців чекає нагорода.

Вони не мають своєї держави, натомість є національний прапор і гімн. Тому в будь-якому куточку світу почувають себе як вдома. Сьогодні 8 квітня Міжнародний день циган, або як їх ще називають – ромів .Сердечно вітаємо учнів Мунтян Анну ,Плетенко Нонну та Берегича Павла зі святом. Бажаємо миру, добра та успіхів .

12 квітня 1961 на борту космічного корабля «Восток-1» в космос відправився перший чоловік - радянський космонавт Юрій Олексійович Гагарін.Дійсно, на космос нині велика надія.Тому учні Новопразької ЗОШ-інтернат І-ІІступенів часто повертаються до космічної теми, люблять слухати вчителя географії Зубову В.М., про планети і зорі, добре знають історію освоєння позапланетного простору. З нагоди свята відбуваються виставки книг бібліотекарем Тимченко О.В., «Відомий-невідомий

небесний простір», вихователями Тараненко В.С.,

Бережною О.І. проведені «космічні ігри-змагання»,

присвячені темі освоєння людиною мирного і

безмежного космосу. Захоплююча екскурсія

організована адміністрацією закладу до краєзнавчого

музею м.Олександрії, де створена експозиція про

нашого земляка космонавта Попова Л.І , який здійснив

3 космічних польоти. Перший політ (1980) тривав 185 діб,

проходив на космічному кораблі «Союз-35» з посадкою

на «Союз-37». За успішне виконання завдань польоту

Леоніду Попову було присвоєно звання «льотчик-

космонавт СРСР» та звання Героя Радянського Союзу.

Дітям ця тема цікава і захоплююча.

 

07.04.14.Саме так перед початком занять на загально -

шкільній лінійці учні разом зі своїми вчителями ,

вихователями та адміністрацією закладу

виконують гімн України.

Відтепер виконання

гімну та підняття або

внесення державного

прапору

стало щоденною

практикою

в нашому закладі.

07.04.14.У школі в Всесвітній День Здоров’я для дівчат 9- 10 класів відбувся майстер – клас,

під час якого медична сестра Тамара Михайлівна та

вчитель природознавства Стась А.В.,ознайомили

дівчаток з основними факторами, що впливають

на здоров’я.Під час заходу дівчата обговорили

поняття «здоров’я»та «краса», мали змогу

ознайомитися як правильно

доглядати за шкірою - це ще один фактор краси

і здоров'я. Вчителем фізичного виховання були

проведені спортивні змагання, веселі старти,

старти-надій під гаслом «Будь здоровий, як вода,

а багатий, як земля». На урочистому закритті

Дня здоров’я були проведені підсумки

для нагородження учнів та вчителів.

Учні школи третій рік поспіль беруть активну участь у шкільній українознавчій грі «Соняшник».У 2014 навчальному році учасниками гри стали 43 учня. Переможці конкурсу-гри нагороджені грамотами та подарунками .

 

04.04.14 Відбулася нарада при директорові

педагогічних працівників з питання проведення

тижня знань ОБЖ на тему «Майбутнє планети -

в наших руках» та дня ЦЗ.

 

 

04.04.14р. Учень 6 класу Орищенко Д.

отримав цінний подарунок та диплом ІІІ ступеня

Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості

"Безпека в житті- життя у безпеці".

Колектив закладу та учні вітають переможця.

Як відомо 2 квітня в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера» щорічно відзначають

Міжнародний день птахів. Цю дату обрано не випадково. Саме 2 квітня 1906 року була

підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів. День птахів – це не лише річниця

Конвенції, але і час прильоту пернатих із зимівель.В цей час в очікуванні пернатих в

Новопразькій спеціальній загальноосвітній школі-інтернат І-ІІ ступенів учні виготовляють

і розвішують разом з вчителем столярної справи Бутенком С.І. шпаківні, дуплянки та інші

«пташині будиночки». Вчителем природознавства Зубовою В.М. було проведено свято

зустрічі птахів. Діти повернення птахів святкують також як прихід весни.

 

​27.03.14 Професійне заняття з випускниками закладу проведено соціальним педагогом

школи Пішохою Л.С. та соціальним педагогом Новоукраїнському ПТУ №40 Зарудніцкою А.О.

 з метою подальшого навчання  на тему "Моя майбутня професія"

29.03.14  до Міжнародного дня театру вчителем-методистом  Демчук Л.В., класоводами Книшенко А.В.,

Пашковець Н.О., Олефіренко Т.В.,   та вихованцями  вокально -хореграфічного гуртка

поставлено казкову виставу  "Казка про царство, в якому ніхто не вмів читати"

У рамках проведення заходів декади етики та естетики

в школі було проведено багато цікавих заходів, в яких

приймали активну участь майже всі вихованці школи-інтернат.

Фотоальбом декади.

01.04.2014 р.

День сміху . З усмішкою

про наше шкільне життя

відбулася гуморина.

Учні виконували гуморески

П.Глазового та інших

українських гумористів 

 

 З 22.03.14 по 30.03.14.Нарешті учні зможуть відпочити

після довгих зимових днів!

Сонечко, тепле повітря, ніжна зелень,

яка вже скоро проклюнеться

на вітах дерев - усе це налаштовує на

радісне сприйняття світу.

Вдалого усім відпочинку!!

26.03.03 Педагогічна рада... Ці слова нерідко викликають уявлення про щось заформалізоване, де заслуховують стереотипні доповіді, проголошують заохочення й покарання. Сьогодні педрада  в нашому закладі - лабораторія педагогічної майстерності, одна з умов розвитку роботи в школі. Порядок денний:

1.Особистісно-зорієнтоване виховання учнів.

2. Роль професійно-трудового навчання в спеціальній школі-інтернат.

3Атестація педагогічних працівників, аналяз та результати міжатестаційного періолу

21.03.14 До міжнародного дня людини із синдроном Дауна , соціальним педагогом Пішохою Л.С.  та психологом Баглій Т.В., проведено для педагогічних працівників інформаційну годину "Діти сонця не приречені" .Детальніше.

20.03.14 Напередодні Міжнародного дня поезії в нашій школі для учнів вчитель української мови та літератури Багно І.П. провела «Поетичні хвилинки на уроках української літератури», мета заходу виявлення та розвиток здібностей у дітей, формування поетичного смаку, уміння працювати зі словом та засвоєння основ віршування. Поезія завжди покликана хвилювати, давати насолоду, плекати високі почуття та емоції, збагачувати духовність, розвивати прекрасне, добре, вічне. "Поезія – це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі", - цими прекрасними поетичними рядками Ліни Костенко розпочала урок Інна Петрівна й запросила учасників в неповторний світ Поезії. Діти читали вірші видатних поетів, своєю творчістю вони демонстрували любов до Батьківщини, рідної мови, матері, висвітлювали красу природи.

17.03.14 Вчитель трудового навчання -швейна справа  Посухова Л.А., провела урок на тему "Пошиття сукні". Детальніше.

18.03.14 відбулася нарада при заступнику директора з НР де було розглянуто питання :

1. Про виконання правил внутрішнього трудового розпорядку.

2. Про проведення атестації педагогічних працівників.

3. про організацію роботи пі час весняних канікул.

19.03.14 вчитель трудового навчання -столярна справа, Бутенко С.І. провів урок на тему "Виготовлення шпаківень"та разом з учнями  10-б класу прийнями активну участь у створені проекту "Зустріч птахів"

13.03.14

Участь в обласному конкурсі проектів "Крокуємо до Європи" . Учні з вчителем інформатики Мітленком Г.М., педагогом організатором Кириленко А.В., вчителем Зубовою В.М прийняли активну участь в конкурсі.

14.03.14 Вчитель трудового навчання -квітникарство  Бутенко Н.М.

 провела відкритий урок

"Традиційні кімнатні квіти ,які прикрашають українську оселю"   

Увага! Увага! З 11.03.2014 по 21.03.2014 в школі розпочнеться декада української мови , літератури та історії.  

План проведення декади . Детальніше.

 

9-го березня ми відзначаємо величину подію – 200- річчя з дня народження Великого

Кобзаря - Т.Г.Шевченка.Він є для нас натхненим голосом цілого народу, будителем нації,

та їх Пророком. Нема й не було на світі українця,

у серці якого Шевченко не залишив би сліду - сліду самоусвідомлення себе,

як сина чи доньки великого

українського народу. Постать Великого Тараса і сьогодні, є дороговказом для українців.

Тож будьмо достойні

його віри у краще майбуття. Живімо браття в мирі, злагоді , любові.

 

Дорогі жінки - вчителі! Спасибі вам за те, що учите нас наукам, доброті. Вибачте за завданий вам смуток.

У це світле жіноче свято вітаємо вас і бажаємо щастя, любові, везіння. Ми цінуємо вашу любов до нас,

вашу чуйність, витримку. Більше любові і тепла в житті, щасливих життєвих моментів,

спасибі за те, що ви для нас робите.

Зі святом весни Днем 8 Березня!

 

05.03.2014 Ось і завершилася зима і всі ми з нетерпінням очікуємо приходу весни, коли відступлять

морози, зійде з вулиць сніг, і на галявинах з’являться перші весняні квіти. І саме Масляна за стародавніми

народними віруваннями є символом перемоги сил світла і тепла над силами холоду. "Зиму проводжаємо –

весну зустрічаємо!” – під таким промовистим гаслом, вчитель початкових класів Овчаренко Н.М. провела

захід «Проводи зими» для учнів початкових класів. Програма заходу передбачала: хороводи, пісні,

театралізоване дійство проводів зими за участю учнів закладу та вчителів Пішохи Л.С. Демчук Л.В

та Крившенко Н.М. Українські традиції неможливі без щедрих пригощань. Масляна,

в основному, асоціюється з млинцями«Прийди, прийди, Масляна, з весною красною».

Т.Г.Шевченко -невідомі сторінки життя.

ЗВІТ шкільного методичного об’єднання вчителів природничо –математичного циклу,про проведення декади природничо-математичних дисциплін. Детальніше

                                                                                                           03.03.2014    Вихователем 3 групи                                                   Макаровою К.О. 

                                                                     Було проведено виховний захід "Мова   веселкова".

                                                                                                  Детальніше

Увага ! Увага ! Декада "Міс Етика та містер Етикет" розпочалася. Детальніше 

21/02 /14 Вчителем української мови та літератури Багно І.П був проведений захід до Міжнародного дня української мови.

Формувати розуміння того, що українська мова - наш скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна як держава.

Розширювати знання про красу і багатство української мови. Ознайомити дітей з українськими обрядами і звичаями.

Пробудити почуття національної гідності. Ти наше диво калинове, кохана українська мово!”

Усе починається зі слова, а отже, з рідної материнської мови. Вона – це національна гордість,

вона сприяє формуванню патріотизму, що спонукає людину чесно і самовіддано працювати задля держави,

викорінює з душ і умів ментальність раба і наймита, пробуджує найвищі людські риси.

Виховувати любов до рідної мови, рідного краю, його традицій, почуття поваги до всього свого, українського,

бажання розмовляти рідною мовою.Наше свято відбулося!

Приємні враження та яскраві спогади залишаться в пам’яті його учасників надовго.

Ось і закінчилася декада природничо-математичних наук.  Детальніше 

У нашому закладі під час проведення декади природничо математичних наук була

проведена пізнавально-розважальна композиція «Чашка повна благадаті». Сформувати

в учнів знання про найцінніший серед напоїв, які виготовляють люди – про чай.

Ознайомити з історією походження чаю, виникнення чаювання у Європі,

а також зберіганням чаю та правильним його приготуванням.

Охарактеризувати лікувальні властивості чаю. Ось які задачі були досягнені

під час заходу вчителями Петренко О.Г. та Зубовою В.М.

14.02.2014 року учні 10-х класів святкували День Святого Валентина. У класній кімнаті панувала

дружня і схвильована атмосфера, тому що кожен клас отримав своє завдання і всі старанно його

готували. Першими привітати учнів вийшли класні керівники Сіренко Н.С. та Зубова В.М.

Вони розповіли про історію свята, що було дуже цікаво, тому що мало хто цим раніше цікавився.

Після цього кожен клас мав змогу продемонструвати свої таланти,проводили різні конкурси.

Далі за звичаєм всі обмінювалися щирими привітаннями і маленькими листівочками

у вигляді сердечок з побажаннями . Це було чудове свято. Сподіваюсь всі отримали

гарне враження. Дякуємо адміністрації школи, за їх допомогу в проведені свята.

12.02 та 13.02 вчитель природознавства Стась А.В. та Зубова В.М. провели для третьокласників вікторину

«Лісові загадки для знавців природознавства», та для учнів 6 класу засідання любителів тварин

«Ці загадкові дельфіни». Учні працювали з картами, мандрували містами та річками, розповідали

про користь дельфінів та природу. Кращими знавцями стали : Войніцка Євгенія, Орищенко Данііл,

Музиченко Віталій.

…Минають дні, ідуть роки,

Життя листки перегортає,

А біль Афгану навіки

В душах людських не замовкає…

15 лютого щорічно відзначають день пам’яті воїнів-афганців, які виконували свій інтернаціональний обов’язок. 25 роки вже минуло відтоді, як вивели з Афганістану радянські війська,але рани цієї війни кровоточать і досі…25 роки, ніби один день, пролетіли і зникли за обрієм… В цей день в нашому закладі було проведено учнями 9 класу та вихователем Меташоп О.Г.  захід, приурочений роковинам виведення радянських військ з Афганістану.  Адже серед солдатів, які пройшли крізь терни цієї жорстокої війни, є і наші односельчани.  На фоні ілюстрованої презентації учні 9 класу ввели гостей в екскурс  Афганської війни,воїни –афганці Кондрескул В.М. та Волков М.І. розповіли про її історію, причини виникнення, про важливі події, які сталися за всі роки війни; вони розкрили всі факти жорстокої війни, її значення і наслідки, оголосили офіційні статистичні дані. Всі присутні мали змогу побачити короткометражний фільм «Афганістан. Сторінки пам’яті», заснований на реальних подіях. Після його перегляду ніхто не залишився байдужим. Пам’ять загиблого  воїна – односельчанина Ковтуна Андрія  вшанували хвилиною мовчання. Ми показали, що поважаємо ветеранів, виявляємо до них розуміння, щиро подякували за те, що живемо у мирі й злагоді; ми підтвердили, що пам’ятаємо і бережемо у серцях пам'ять про тих, хто поліг у афганських ущелинах, хто після цього залишився прикутим до інвалідного візка, тих, хто недолюбив, недоспівав, недоміряв, недожив…  Світла пам’ять тим, що загинули у вихорі війни……Минають дні, ідуть роки,Життя листки перегортає,А біль Афгану навікиВ душах людських не замовкає…15 лютого щорічно відзначають день пам’яті воїнів-афганців, які виконували свій інтернаціональний обов’язок. 25 роки вже минуло відтоді, як вивели з Афганістану радянські війська,але рани цієї війни кровоточать і досі…25 роки, ніби один день, пролетіли і зникли за обрієм… В цей день в нашому закладі було проведено учнями 9 класу та вихователем Меташоп О.Г. захід, приурочений роковинам виведення радянських військ з Афганістану. Адже серед солдатів, які пройшли крізь терни цієї жорстокої війни, є і наші односельчани. На фоні ілюстрованої презентації учні 9 класу ввели гостей в екскурс Афганської війни,воїни –афганці Кондрескул В.М. та Волков М.І. розповіли про її історію, причини виникнення, про важливі події, які сталися за всі роки війни; вони розкрили всі факти жорстокої війни, її значення і наслідки, оголосили офіційні статистичні дані. Всі присутні мали змогу побачити короткометражний фільм «Афганістан. Сторінки пам’яті», заснований на реальних подіях. Після його перегляду ніхто не залишився байдужим. Пам’ять загиблого воїна – односельчанина Ковтуна Андрія вшанували хвилиною мовчання. Ми показали, що поважаємо ветеранів, виявляємо до них розуміння, щиро подякували за те, що живемо у мирі й злагоді; ми підтвердили, що пам’ятаємо і бережемо у серцях пам'ять про тих, хто поліг у афганських ущелинах, хто після цього залишився прикутим до інвалідного візка, тих, хто недолюбив, недоспівав, недоміряв, недожив… Світла пам’ять тим, що загинули у вихорі війни…

 

10.02.2014 по 21.02.2014

Увага! Увага!

Послухайте нас!

Цікаву новину повідати час.

Увага! Увага!

Не слухайте мимоволі.

Декада  природничо – математичних знань

Відкрилася в школі.

«В кожній хаті в Україні вареники варять нині».

Веселі, усміхнені, в яскравих українських народних костюмах учні 3 класу

Новопразької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернат гостинно

запросили на виховний захід, який підготували та провели класовод

Книшенко А.В., та вчитель музики Демчук Л.В  всіх, хто любить

Україну, хто гордий тим, що народився українцем, кому дорогі

прадідівські традиції. На святі «В кожній хаті в Україні вареники

варять нині» були присутні діти, вчителі, адміністрація закладу.

Учні розповідали про обереги української родини, пробуджували

інтерес до історії свого народу, української нації, її культури, побуту

, звичаїв. Безліч позитивних емоцій від виступу отримали і самі діти,

і, звичайно, присутні. На святі лунали пісні, велися таночки.

А які ж вечорниці без жарту? Третьокласники читали гуморески,

веселинки. Розповідали дражнилки, мирилки. А ще учасники пригостили

гостей хлібом-сіллю та смачними варениками ,які приготували власноруч.

З метою формування в вихованців закладу  свідомого ставлення до свого життя і здоров’я, здорового способу життя на основі розвитку життєвих навичок, виховання у підлітків дбайливого та усвідомленого ставлення до власного здоров’я; ознайомлення учнів  з основними принципами та закономірностями життєдіяльності людини в природному та соціальному середовищах; навчання учнів методів самооцінки та самоконтролю стану й рівня здоров’я в школі-інтернаті з 20 по 24 січня 2014 року був проведений тиждень «За здоровий спосіб життя», на тему «Бережи здоров’я змолоду!» .

22.01.2014р. До Дня Соборності та Свободи України у  нашій школі відбулася інформаційна година історії

для учнів 7-8класу на тему «У нас єдина держава і ми єдиний народ» вчитель Пашковець Н.О.,

та урок з української літератури з використанням ІКТ «В єдності дій і соборності душ» вчитель

Крившенко Н.М ,. конкурс малюнків серед учнів початкових класів «Моя Батьківщина».

У шкільній  бібліотеці  відкрито книжково-журнальну виставку, проводились бібліографічні

огляди літератури та експонувалися портрети українських письменників та історичних діячів,

чия творчість і діяльність нерозривно пов’язана з боротьбою за волю України.

 

19.01.2014 р.Розширювати уявлення учнів про українські народні традиції, обряди, спосіб життя,

духовне багатство української молоді в минулому. Розвивати бажання вивчати історичне

минуле свого народу, його культуру, працю, звичаї,виховувати інтерес до української народної

спадщини, саме під девізом  вихователь Гейко В.В

провела вечір для старшокласників: «В гостях у господині».

 

11.01.2014р.

«Мрії Збуваються»

Благодійна організація «Лав Крейдл Ю.С.А Інк» перед Новорічними святами запросила групу вихованців Новопразької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернат на відпочинок та оздоровлення у сімях-волонтерів  до Сполучених Штатів Америки. 

Привіт Філадельфія!

Ми в Нью-Йорку

штат Чикаго

Казка серед зими "Маямі"

 

 

 

Щедрик, щедрик, щедрівочка,Прилетіла ластівочка,Стала собі щебетати,Господаря викликати

Саме з таких слів розпочався перший навчальний день  Нового року в  школі.

13 січня за християнським календарем свято преподобної Меланії (Меланки) або

як у народі кажуть – Старий Новий рік чи Щедрий вечір!

Саме тому вчителі Янчукова Л.М., Ковтун Л.М з учнями 4 кл.  створили групу щедрувальників,

які розповіли про звичаї , традиції, нашого народу, показали обряд посівання, вітали зі святом,

бажали добробуту, достатку, благополуччя. У відповідь  отримали солодкі пакунки,цукерки та печиво.

bottom of page