top of page

МЕДИЧНА СЛУЖБА

«Щоб зробити дитину розумною і  розсудливою, зробіть її  міцною та здоровою».

                 Ж.-Ж. Руссо

Чистота — запорука здоров’я!

Чистота — запорука здоров’я. Вірно, чи ні, що це вислів належить Гіппократу, не знаю. Швидше, це прислів’я. Але воно настільки увійшло з дитинства в наше життя, що іншого стану ми собі не повинні представляти. З чого починається прагнення до чистоти?        

Напевно, з особистої гігієни, і, перш за все, з чистих рук. У всіх випадках життя, руки повинні бути чистими, коли ви що-небудь їсте. Ми кожну хвилину виконуємо якусь роботу, прибираємо пил, працюємо на комп’ютері, доглядаємо за рослинами, за домашніми тваринами і так далі. Готуємо їжу з овочів і фруктів, і в кожному конкретному випадку стикаємося з мільйонами мікробів та іншими джерелами забруднень, які є не тільки джерелами забруднень, але і можуть служити джерелами дуже небезпечних захворювань. Наприклад, шлунково-кишкових захворювань, від яких можна довго і не завжди успішно лікуватися. Тому, щоб цього не сталося, будьте охайними, мийте руки перед їжею, та після неї, і коли приходите з вулиці, з магазинів, з громадського транспорту. Тим самим ви убезпечите себе від всіляких захворювань, навіть від таких банальних як грип, ГРЗ. А також від більш серйозних. Так що треба мити краще руки з милом, трохи теплою водою, акуратно намилюючи і ретельно змиваючи рясно водою. Якщо ви миєте в громадському місці (наприклад, в кафе), то руки сушіть електросушілкою. Бажано мати окремий рушник для рук і для особи.

 

Чистота тіла

Чистими повинні бути не тільки руки, а й тіло. Важливо щовечора приймати теплий душ або комфортну ванну, для зняття залишків життєдіяльності організму за день. Можете використовувати легкий гель. Нема чистоти тіла, можуть виникнути проблеми з Вашим здоров’ям шкіри. Іноді достатньо приймати вечірній душ, щоб налагодити глибокий сон вночі. А що ж тут сумніватися, чисте тіло добре розслабляється, ні що не заважає спокійному розслабленню. Так, що приказка «чистота-запорука здоров’я» дуже до речі.

Тонус організму теж залежить від того, наскільки ви свіжі. Ось чому, люди, що піклуються про своє здоров’я, приймають душ вранці. Він може бути контрастним, або прохолодним. Цим ви піднімаєте тонус, підбадьорює свій організм. І ще видаляєте з поверхні тіла продукти обміну життєдіяльності організму за ніч. При такому початку робочого дня, день пройде успішно. Ви будете активно працездатним, зробите багато справ, і на все у вас вистачить часу і сил. Так, що починайте правильно свій робочий день. Якщо до всього ви будете виконувати ранкову гігієнічну гімнастику, то забезпечите внутрішню чистоту судин, тканин організму, то успіх буде подвійним. За рахунок чого? За рахунок наповнення клітин киснем, прокачування всіх застійних судин гімнастикою, активними рухами.

Особиста гігієна

Ще одним з важливих моментів особистої гігієни є догляд за одягом і взуттям. Одяг захищає людину від впливу негативних факторів зовнішнього середовища. Стикаючись з шкірою людини, білизна швидко забруднюється, так як вбирає піт і шкірне сало. Це сприяє розмноженню на шкірі різних мікробів. Натільну білизну треба змінювати щоразу, коли ви прийняли душ чи ванну. Не забувайте, що не слід користуватися одягом, взуттям інших людей, навіть якщо це ваші близькі. Через взуття часто передаються грибкові захворювання. Чужий одяг, рушники, мочалки можуть стати джерелом такого заразного захворювання як короста.

Чистота житла

Чистота в широкому розумінні — це не тільки чистота тіла, але і чистота житла. Можете ви бути впевнено себе почувати і бути безпечними від бактерій, мікробів, токсинів, якщо у вас брудно в будинку. Я думаю, що культурна людина не обходитися без щоденного прибирання у своїй квартирі. Ви можете це робити щодня або раз на тиждень проводити ретельне прибирання, вологе, з сучасними миючими засобами. Але важливо, щоб у вас не було пилу, були чистими вікна, підлога, чисті без пилы килими, а речі перебували на своїх місцях. Тут чистота не тільки запорука фазисного здоров’я, а й психологичного. Порядок проясню свідомість.

Піклуючись про чистоту житла, потрібно завжди пам’ятати і про систематичне провітрюванні приміщень. Чисте повітря дозволить вам позбавитися від головних болів, сонливості, втоми, бронхолегеневих, простудних захворювань. Тому, потрібно систематично провітрювати приміщення, а перед сном ця процедура повинна бути обов’язкова. На вашому робочому місці повинен бути мінімум документів, паперів, книжок. Повірте, вони вам заважають зосередитися, і виконати задуману вами роботу.

Особливо чистим місцем у квартирі повинна бути кухня. Це святе місце. Будь-яка господиня, перш ніж відійти до сну повинна привести кухню в ідеальну чистоту. Ретельно вымети посуд, высушите від рушником, разгласит по своїх місцях. Все що ви не з’їли, якщо скористаєтеся, то прибрати в холодильник, вимити плиту, столи, протерти підлоги, і тільки потім під тиху музику випити трав’яний чай і йти спати. Тоді вранці не потрібно щось доробляти, поспішати. Почнете день в спокійній і чистій обстановці. Я так роблю завжди, і це мені допомагає жити.

Якщо у вас в будинку живе ваш улюбленець, ставлення до чистоти має бути саме ретельне. Як би то не було, кішки, собаки є переносниками всяких інфекцій. Про це потрібно пам’ятати, прибирання повинна проводитися з дезінфікуючими засобами. Раз на півроку ви повинні проліковують їх антигельмінтними препаратами. І бути самими обережними у контакті з ними, якщо звичайно хочете бути здоровими.

Особливо хочу зупинитися на приведення житла у чистий стан після літніх подій. Смог, задимлення настільки просякли наші квартири пилом, часом попелом і запахом гарі, що робити генеральне прибирання необхідно особливо ретельно. Це не тільки джерела пилу, але пилу особливо токсичного, що потрапляє не тільки в дихальні шляхи, але ці частинки проникають в кров. Тому чим швидше ви вичистите квартиру, тим спокійніше буде. Потрібно ретельно вимити вікна, змінити штори на свіжі, вичистити килими-пилозбірники, вибити постіль, змінити постільну білизну, почистити кондиціонер.

bottom of page