top of page

"Ми – талановиті"


 У світі існує тенденція до пошуків нових форм навчання та адаптації в суспільстві дітей з особливими освітніми потребами.  Новопразька спеціальна школа - інтернат  бере активну участь у пошуках нових програм для активізації процесів навчання здобувачами освіти з ООП. Вчителі спеціальної школи-інтернату задіяні в програмі НУШ, яка несе в собі вільний – добровільний,  в ігровій, яскравій формі розвиток дитини, де також передбачені різні програми для організації розвитку моторики руки. Багато часу приділяється урокам трудового навчання, яке є пріоритетним у корекційній роботі спеціальних шкіл. Здобувачі освіти спеціальної школи успішно виконують всі техніки, запропоновані та розроблені вчителями та рекомендовані програмами Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, а це вишивка хрестиком, вишивка бісером, бісерна аплікація, квілінг, фелтінг, витинанка, ліплення з солоного тіста та глини, лялька-закрутка та інші техніки. Всі ці дитячі роботи кожного року багаторазово беруть участь у виставках. На підтримку виховання та спеціалізації дітей з ООП спрямовані зусилля педагогічного колективу школи. Нещодавно відбулася  виставка "Ми –талановиті" дитячих робіт школи. У створенні здорового мікроклімату й порядку в колективі спеціальна школа-інтернат  досягає великих успіхів, а ситуація успіху мотивує учнів до подальших творчих здобутків. Зусилля педагогічного колективу школи спрямовані на виховання та соціалізацію дітей з ООП.

І НА ПЕРЕРВІ ЧАСУ НЕ ГАЄМО

  Вишивання – один з найпоширеніших видів декоративно-ужиткового мистецтва не лише в Україні, а у всьому світі. Все популярнішим стає вишивання бісером, адже така робота вимагає неабиякої скрупульозності,  а виріб  має надзвичайно гарний вигляд. Учні 4-го класу під керівництвом класовода Петренко О.Г. створили велику кількість яскравих, оригінальних робіт, підготували виставку, Дивлячись на гарні, яскраві візерунки, примхливі композиції, іноді дивуєшся, скільки любові і терпіння докладено до цього шедевра. Праця  вишивки бісером потребує посидючості, терпіння, працьовитості, фантазії. Діти навчаються планувати свою роботу, розподіляти час.  Техніка бісероплетіння напрочуд різноманітна і дає можливість не лише в способах виконання, але й у виборі матеріалу Виготовлення робіт з бісеру має великий вплив на розумовий розвиток дітей, на розвиток їхнього мислення. Діти залюбки вишивають ікони. Образ Богородиці, на який рядок за рядком  лягають кольорові намистини у вільні хвилини не гають часу, аби швидше побачити результат.

Спортивне святодо дня української армії "УКРАЇНА-МАТИ УМІЙ ЇЇ ЗАХИЩАТИ"

 

6 грудня в Україні відзначається свято сміливих, мужніх, витривалих чоловіків - День Збройних Сил України. До дня Збройних Сил України в Новопразькій спеціальній ЗОШ-інтернат І-ІІ ст. пройшли спортивні змагання між учнями 5-6 класів «Україна мати, умій її захищати. Організатор змагань – вихователь Заливадня В.М.Мета заходу - сприяти патріотичному вихованню учнівської молоді; спонукати особистість до осмислення себе як частинки великого українського народу; пробуджувати національну самосвідомість; розвивати розумові і фізичні здібності, кмітливість і спритність; виховувати патріотичні почуття до рідної землі, дружби та взаємоповаги один до одного.

«29» листопада у Новопразькій спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті І-ІІ ст.. були проведені заходи в рамках відзначення Всесвітнього Дня боротьби зі СНІДом, головною метою яких було привернути увагу учнівського та педагогічного колективу до вирішення проблеми епідемії, дискримінації ВІЛ-інфікованих, толерантного ставлення до них.
Заходи розпочались із того, що кожен учень старшої школи та педагогічні працівники мали змогу прикріпити червону стрічку, як символ боротьби зі СНІДом, і висловити свою надію на майбутнє без СНІДу. У школі були розміщені  плакати та інформаційні стенди відповідної тематики .Основним дійством став виховний захід – «1 грудня – День боротьби зі СНІДом», яке організували соціальний педагог Пішоха Л.С., практичний психолог Баглій Т.В.  Учасниками заходу були учні 7-9 класів та вчителі. Ведучі донесли інформацію про ВІЛ та СНІД, про те, як саме вірус потрапляє в організм людини, про шляхи передачі ВІЛ/СНІДу, а також про умови, за яких інфекція не передається. До уваги глядачів декламувались вірші, були продемонстровані відеоматеріали «Життя на повну силу», «Чи можливо вилікуватись від ВІЛ СНІД?» та презентації «Хронологія захворюваності на СНІД», « Знамениті люди, які померли від СНІДу». З великим інтересом  учні слухали легенду «Все в твоїх руках». Протягом усього заходу ведучі наголошували на необхідності кожної людини  усвідомити всю небезпеку, яку несе СНІД, і зробити все можливе, щоб уберегти себе і своїх близьких та рідних від цієї страшної недуги, бо СНІД  може увійти практично в кожен дім, кожну сім'ю. А на завершення прозвучав відеокліп «Вибір є», який ще раз підтвердив, що  тільки від нас самих, від нашого розуміння ризику, нашої поведінки залежить наше здоров'я.Підсумки підвела заступник директора Л.В,Кляцька, яка подякувала  організаторам  та виступаючим за цікавий і змістовний захід, та звернувшись до учнів, закликала їх бути обережними, бо небезпека скрізь, а також  побажала їм бути здоровими і , щоб ця жахлива хвороба ніколи їх не торкнулась.

УРОК ДОБРОТИ «ГУМАННЕ СТАВЛЕННЯ ДО ТВАРИН»


     Загальновідомо, що тварини як і будь-які живі істоти, мають відчуття страху, радості, задоволення. Це можна спостерігати під час спілкування з домашніми улюбленцями, ставлення до яких повинне бути гуманним. Новопразька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат  долучитись до ІІ-го Всеукраїнського уроку доброти про гуманне та відповідальне ставлення до тварин. За кожні 10 зарахованих уроків школа безкоштовно отримала  одну настільну освітньо-пізнавальну гру “Happy paw” від БФ “Щаслива лапа” та ТМ “Purina”.  Метою заходу було виховання доброти у дітей,  відповідального ставлення до всього живого. Під час уроку розглядалися такі гострі проблеми як спричинення жорстокості тваринам, недоброзичливе та негуманне до них ставлення. Були обговорені питання уважного, любовного та дбайливого ставлення до тварин, поваги до їхнього життя, сприяння їхньому благу.

26.11.2019р  вихователем Меташоп Ольгою Григорівною проведене корекційно- ігрове заняття на тему: " Ми граючись , перевіряємо, що уміємо і що знаємо." Мета заняття: розвивати пізнавальну активність дітей , вміння вступати в ігрове спілкування з однолітками. Виховувати уважність , зосередженість та дружні відносини. З цією метою проводились ігри та вправи : "Квітка і метелик". "Повтори за мною". "Одягни ляльку", "Повтори за мною" та інші. Корекційні ігри та вправи були спрямовані на реалізацію і поглиблення знань та вмінь вихованців ,розвиток комунікативних здібностей , збагачення соціального досвіду дітей.

Соціальним педагогом організовано та проведено профорієнтаційний захід на тему: "Я у світі професій" захід проведено зОлександрійським міськ районним центром зайнятості та агенством свят "Веселка" також цього дня проведено свято осіннього іменинника, агенство свят подарувало дітям "шоу мильних бульбашок"та разом з центром зайнятості подарунки (канцелярське приладдя)

Голод...Це страшне слово повертае нас у далекi 1932-33 рр. З метою вшанування пам'ятi жертв Голодомору,вихованцi 9 класу пiд керiвництвом вихователя С.М. Небелицi вiдвiдали Новопразьку центральну бiблiотеку- фiлiю i стали учасниками години- пам'ятi " Минуле стукае в нашi серця".Здобувачi освiти дiзналися про причини i наслiдки цiеi трагедii,переглянулись вiдео- спогад "Голодомор. Спогад очевидця,книжкову виставку  " Чорнi сторiнки iсторii Украiни",була презентована збiрка спогадiв "А хлiб же був..." та перегляд анiмацiйного фiльму " Голодний дух".

З нагоди відзначення  річниці Дня Гідності та Свободи, 21 листопада в Новопразькій спеціальній загальноосвітній школі-інтернат І-ІІст. школі  було проведенні  заходи, спрямовані на вшанування патріотизму та мужності людей, які виступили на захист демократичних цінностей, відстояли національні інтереси, європейський вибір нашої держави.  Для учнів 1-10 класів, інформаційні експрес-хвилинки "Герої нашого часу", "Народ мій завжди є, народ мій завжди буде" Класними керівниками проведено уроки мужності «Зима, що нас змінила…», «Герої нашого часу», «Майдан гідних». Для учнів 8-9 класів проведено інформаційний дайджест «Майдан та українська національна ідея».  Шкільний бібліотекар Тимченко О.В. підготувала тематичний огляд інформаційних матеріалів у бібліотеці «За Україну молюся!» для учнів школи. Учні  7-10 класів  мали можливість переглянути  відео, що  відтворювало  хвилини  боротьби українського народу  за краще майбутнє і незалежність України, її гідність і свободу провели урок гідності «Навіки слава Україні, героям слава на віки». Здобувачі освіти також взяли участь в Всеукраїнському  онлайн конкурсі на сайті На Урок «До Дня Гідності та Свободи» та отримали дипломи та сертифікати учасників.

Вчитель  початкових класів Новопразької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернат І-ІІст. Янчукова Л.М. провела відкритий урок  в 1 класі за спеціальною програмою НУШ   для  слухачів курсів  підвищення кваліфікації вчителів закладів загальної середньої освіти, які навчають учнів з ООП , асистентів вчителів 20листопада 2019 року .

В рамках проведення Тижня знань з безпеки життєдіяльності « Про вогонь нам треба знати, з ним не можна жартувати» учні 4 класу Новопразької спеціальної загальноосвітньої школи –інтернату разом з виховатилем Скопенко В.Д.  відвідали пожежно - рятувальну частину Новопразької громади. Екскурсію провів начальник пожежно - рятувальної частини  Вовк Станіслав Олександрович, який нагадав  дітям про правила пожежної безпеки, ознайомив з принципом роботи пожежної техніки та пожежного інвентаря,який використовується під час гасіння пожежі

Учні приміряли одяг пожежників, мали змогу посидіти в кабіні пожежної машини та увімкнути сирену, фотографувались поруч з технікою.

Діти отримали багато задоволення від екскурсії ,дізналися багато цікавого та корисного для себе. Деякі виявили бажання в майбутньому обрати  собі професію рятувальника.

Вихователем Ніжніченко М.П та учнями 9  класу було проведено відкритий виховний захід :«Їхній подвиг навік збережуть серця» до 75 річчя визволення України від нациських окупантів.

Благоустрій нашого закладу

Акція передбачає активізацію роботи Новопразької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернат І-ІІст по благоустрою та покращення стану їх зовнішнього озеленення; спрямування зусиль на спільні практичні дії по озелененню навколишнього середовища та благоустрою прилеглої території; розвитку в учнів почуття дбайливого господаря закладу, в якому вони навчаються; залучення учнівської молоді до озеленення та впорядкування території навчальних закладів та закладів соціальної сфери; залучення дітей та підлітків до розробки проектів озеленення навчальних
закладів та практичне впровадження цих проектів. Педагогічними працівниками закладу проаналізувавши видовий склад квіткових насаджень на території школи, дійшли висновку, що є необхідність створити певну композицію з клумб, а також помітили, що клумби захоплюють око квітами тільки навесні, а коли приходимо до школи восени квітів не так багато, як хотілось. Тому ми вирішили збагатити шкільне подвір’я квітково – декоративними рослинам. Адміністрацією закладу було придбано два кілограма цибулин тюльпанів (600 цибулинок). Вчителями трудового навчання розроблено нову клумбу для висадки квітів Таким чином, навесні  територія шкільного подвір’я перетвориться у затишний куточок відпочинку для сучасної шкільної молоді

Новопразька спеціальна ЗОШ-інтернат.Педагогічна практика слухачів курсів: "Підвищення ефективності освітнього процесу для учнів з ООП на основі впровадження ІКТ" .

Креативні осінні поробки – легко та просто

У Новопразькій спеціальній загальноосвітній школі-інтернат І-ІІст. виставка дитячих робіт із каштанів.
Дитяча творчість заполонила школу. Традиційно в жовтні наш заклад згуртовує учнів навколо щорічногонавколо шкільного проекту «Каштани потребують  допомоги ». Завдання  непросте – здобувачі освіти повинні знайти матеріал про каштани,а з природнього осіннього матеріалу діти мають виготовити цікаві, яскраві та оригінальні роботи. До участі в конкурсі радо зголошуються учні як перших так і десятих класів, яким корисними ідеями та порадами допомагають  вчителі та вихователі. Результатом спільних зусиль стають чудові роботи, від яких віє теплом та дитячою фантазією. Із природного матеріалу, яким багата осінь: листки,плоди каштанів – діти вміло виготовляють цікаві композиції . Усі змайстровані роботи, експонують у холі школи, щоб як діти, так і гості навчального закладу та батьки школярів мали змогу їх оглянути та досхочу намилуватися. Як розповідає Кляцька Л.В., заступник директора з навчально-виховної роботи, підсумком  конкурсу безумовно стане визначення кращих робіт та нагородження подяками його переможців. Хочеться відзначити, що з кожним роком учні дивують нас своїм професіоналізмом , а їхні роботи вражають креативом, фантазією та цікавими баченнями. Цей конкурс, без сумніву, згуртовує учнів, батьків та педагогів в єдину велику шкільну родину, - наголошує Любов Вікторівна. Окрім експонованих робіт силами школи відповідно до осінньої тематики та мотивів конкурсу хол навчального закладу теж одягли в осінні шати та прикрасили відповідними атрибутами – у ньому розмістили  «Стоп-кадр» Осінні фрагменти шкільного життя» та тематичне панно. Тож тепер щоранку вся ця краса зустрічає вибухом осінніх барв учнів та педагогів і дарує всім гарний настрій на увесь день.

ІІ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ  УРОК ДОБРОТИ «ГУМАННЕ СТАВЛЕННЯ ДО ТВАРИН»

 «02» жовтня в Новопразькій спеціальній загальноосвітній школі-інтернат з 1-по 10класи пройшли уроки доброти на тему «Гуманне ставлення до тварин». Метою заходу було виховання доброти у дітей,  відповідального ставлення до всього живого. Під час  проведення розглядалися такі гострі проблеми як спричинення жорстокості тваринам, недоброзичливе та негуманне до них ставлення. Були обговорені питання уважного та дбайливого ставлення до тварин, поваги до їхнього життя, сприяння їхньому благу. Учні розповідали про своїх домашніх улюбленців.. Діти ще раз переконалися в тому, що відповідальне та гуманне ставлення до тварин, піклування про них робить наш світ кращим. На цих заходах школярі з вчителями-наставниками вихователями , класними керівниками ,читали про чотириногих друзів , малювали тварин, грали у рольові ігри, уявляючи себе на місці тварини. Ми впевнені, що наші учні  не нашкодять і попіклуються про чотириногих друзів

Акція "КАШТАН допомоги"

Учні нашої школи з ентузіазмом вже другий рік поспіль підтримують акцію «Каштан допомоги» . Мета якої є екологічне та трудове виховання школярів, виховання любові до природи, до тварин. На території школи ростуть каштани, які кожного року дають багатий врожай плодів. Протягом  вересня - жовтня  2019 року в Новопразькій школі-інтернат  було проведено збір каштанів. В акції взяли участь учні 1-10 класів, працівники закладу. Всього зібрали понад 350 кілограмів. Активними учасниками акції стали всі виховні групи школи, які назбирали найбільшу кількість каштанів та отримали призові місця.Згодом  ці плоди висушать, почистять, відшліфують, дістануть серцевину та експортують до європейських фармацевтичних компаній. Також деяка частина від збору піде на корм тваринам.

Висловлюємо щиру вдячність усім учасникам доброчинної акції «КАШТАН ДОПОМОГИ», яку ми провели шкільною –родиною у вересні 2019 року. Хочеться іще раз подякувати педагогічним працівникам та учням нашої школи за таку масштабну роботу, побажати всім нам залишатися небайдужими до  справ. Оргкомітетом акції прийнято рішення: кошти, отримані в результаті проведення,  використати для придбання спортивних речей(м’ячів)

   Так тримати!

Квіти, квіти... Чарівні квіти,

Кольорові, великі й малі...

Ви вмієте думку зігріти,

Бо й самі ви - думка Землі!

   Осінь щедра та багата пора! Вже давно стало доброю традицією кожної осені проводити в Новопразькій спеціальній загальноосвітній школі-інтернат свято квітів, в якому беруть участь учні 1-10 класів. Відповідно і цього року 20 вересня  воно проводилося під гаслом «Вальс квітів української землі» видалося особливим і неповторним. Вранці вся школа замайоріла різнобарв’ям веселкових кольорів. Фойє школи наповнили пишнобарвні букети з найрізноманітніших квітів. Дуже часто ми чуємо: "Краса врятує світ". Свято квітів у школі - перша сходинка на цьому шляху. Адже, побачивши цю виставку, можна поринути у неповторний і захоплюючий світ казки, бо все навколо було у яскравих кольорах, все посміхалось і раділо.

   Ароматні запахи, оригінальні витвори, цікаві написи викликали в вчителів,вихователів, учнів, батьків, працівників закладу  радість, усмішку та насолоду від зустрічі з прекрасним. Усі з цікавістю роздивлялися, коментували композиції, та фотографувалися на згадку Цьогорічні композиції підкорили всіх своєю винахідливістю, оригінальністю. Усі роботи разом створили неймовірну квіткову красу.

    Адміністрація школи висловлює щиру подяку всім учням, класоводам, класним керівникам, вихователям за підготовку квіткової виставки.

Тому кожен клас отримав номінацію:

10-а,10-б кл.- найкреативніший букет;

9 кл.- найквітковіший букет;

8 кл.- найлаконічніший букет;

7 кл.- найпатріотичніша композиція ;

6-а,6-б кл.- найдивовижніша композиція;

5 кл.- сонячна композиція;

1-4 кл.- найяскравіший букет.

Дякуємо всім хто взяв учать у конкурсі. І дякуємо педагогам, які проводять  для нас такі свята.

 Учасників  обовя’зково буде нагороджено грамотами та подарунками!

 «Правила дорожнього руху знай –

життя та здоров’я зберігай»

 Вже не існує тієї школи, де діти, сидячи рівно і склавши руки, чемно слухають суворого вчителя. Сучасні школярі хочуть комунікації, розмови з педагогом, якого воліють сприймати радше як порадника, а не як строгого критика. Змінився і підхід до навчання та виховання – учням не цікаво 45 хвилин слухати теорію, тому вони все частіше знаходять більш цікаві заняття робить так, щоб на кожному уроці діти не нудьгували. У Новопразькій спеціальній школі 09.09.2019 до 13.09.2019р.  року  цікаво пройшов тиждень знань безпеки життєдіяльності не тему «Правила дорожнього руху знай - життя та здоров’я зберігай», підсумком цього тижня  було виготовлення  інтерактивної папки про правила дорожнього руху  - лепбук. Ця саморобна паперова книжечка з кишеньками, дверцятами, віконцями, рухливими деталями, які учні можуть діставати, перекладати, складати на свій розсуд. У ній збирається матеріал з якоїсь певної теми. При цьому лепбук – це не просто виріб. Це прикінцевий етап самостійної дослідницької роботи, яку діти виконали під час знайомства з темою про «Правила дорожнього руху знай - життя та здоров’я зберігай» . Щоб заповнити теку, вихованцям разом з педагогами  потрібно було виконати певні завдання, провести спостереження, презентувати матеріал. Адже у результаті роботи з лепбуками в учнів  розвиваються універсальні вміння, а саме: планувати майбутню діяльність, шукати потрібну інформацію, узагальнювати та систематизувати, самостійно пояснювати; приймати власні рішення, висловлювати своє бажання. 
Отже, лепбук може бути продуктом дослідницької діяльності учнів та творчої групи педагогів закладу.

 

11.09.2019 року вихователем Заливадною В. М. в 5 класі була проведена з учнями бесіда на тему " Ми - учасники дорожнього руху"

09.09.2019 вихователем Яготин Н.А. в 5 класі була проведена виховна година на тему " АБЕТКА ДОРОЖНЬОГО РУХУ".Під час заходу діти згадали основні правила дорожнього руху, ознайомилися з новими правилами, розгадували кросворди та цікаві вікторини.

1 вересня уНовопразькій спеціальній  школі відбулося свято Першого дзвоника. Для першокласників і десятикласників  цей день є одним з найбільш зворушливих. Свято пройшло традиційно урочисто. Багато вишиванок, букетів перших осінніх квітів. Учні отримали чимало гарних побажань і напутніх слів. За традицією привітав учнів, вчителів, батьків та гостей зі святом директор школи Сергій Володимирович. Він побажав педагогічному та учнівському колективам щасливого навчального року, гарних оцінок учням, взаєморозуміння та натхнення і головне мирного неба над головою.  Слово мали найменші і найстарші школярі, батьки. Першачки отримали символічні подаруночки. Під оплески пролунав перший дзвінок, який засвідчив про початок нового навчального року.

У Новопразькій спеціальній школі  відбулася акція «Посаджу я квітку дбайливими руками – хай розквітне школа разом з нами» за участю учнів 1-2 класів, педагогічних працівників, батьків, посаджено алею роз,діти запам’ятають, як доглядати за квітами. Якщо у дітей буде любов до квіточки, до природи, то й буде до ближнього. Цього року навесні  в закладі розпочато створення  куточків з альпійськими гірками з комплексом озеленення та квіткового оформлення, висаджено петунії,  чорнобривці,тюльпани, за якими ведуть догляд вихованці та працівники закладу. Значну увагу приділяємо також практичним природоохоронним заходам за участю дітей. Вже традиційними стали посадки фруктових дерев випускниками закладу.

Вже не існує тієї школи, де діти, сидячи рівно і склавши руки, чемно слухають суворого вчителя. Сучасні школярі хочуть комунікації, розмови з педагогом, якого воліють сприймати радше як порадника, а не як строгого критика. Змінився і підхід до навчання – учням не цікаво 45 хвилин слухати теорію, тому вони все частіше знаходять більш цікаві заняття робить так, щоб на кожному уроці діти не нудьгували. У Новопразькій спеціальній школі 02.09.2019  року 
 цікаво пройшов перший урок, на якому своїми руками учні 3-Б класу виготовляли інтерактивну папку про Україну  - лепбук. Ця саморобна паперова книжечка з кишеньками, дверцятами, віконцями, рухливими деталями, які дитина може діставати, перекладати, складати на свій розсуд. У ній збирається матеріал з якоїсь певної теми. При цьому лепбук – це не просто виріб. Це прикінцевий етап самостійної дослідницької роботи, яку діти виконали під час знайомства з темою про Україну. Щоб заповнити теку, школярам потрібно було виконати певні завдання, провести спостереження, презентувати матеріал. 
У результаті роботи з лепбуками в дітлахів розвиваються універсальні вміння, а саме: планувати майбутню діяльність, шукати потрібну інформацію, узагальнювати та систематизувати, самостійно пояснювати; приймати власні рішення, висловлювати своє бажання. 
Отже, лепбук може бути продуктом дослідницької діяльності дитини.

 Новопразькій спеціальній загальноосвітній школі-інтернат існує дуже добра традиція - у колі друзів вітати вихованців з Днем народження. Так 20 травня у школі відбулося свято - День весняного іменинника. Добрі слова та щирі побажання звучали на адресу іменинників, гарний настрій і чудова атмосфера дитячого свята, конкурсна програма - все це дарує позитивні емоції, які дуже важливі для виховання молодого покоління. У кінці свята діти отримали не лише подарунки, а і незабутню фотосесію з елементами бутафорії. Підготувала і провела вихователь Бабіч В.С. Ще раз, З Днем народження всіх Вас, хто народився навесні.

Мукачево, Фестиваль "Смарагдові витоки-2019"

17 травня в Новопразькій спеціальній школі-інтернат  вихователі Янчукова І.О ,Покотиленко В.С. разом з учнями 5 класу провели свято "Моя сім'я,моя родина,в житті і долі України". Діти ще раз переконалися,що сім'я -найцінніше,що є в житті людини!

16.05.2019 заняття з профорієнтації "  Ким бути?" На якому виступили працівники ДНЗ " Знамянського професійного ліцею "

День Європи в школі

В Новопразькій спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті з метою формування в учнівської молоді уявлень про міжнародні акти, що розкривають загальну стратегію України у ставленні до Євросоюзу, власні обґрунтовані пропозиції щодо вступу в ЄС, підвищення мотивації щодо вивчення мов та культури європейських країн, виховання почуття відповідальності, гідності, патріотизму та любові до власної історії, традицій, звичаїв народу проведені  заходи з відзначення Дня Європи. Це вікторини, виставки, виховні години, на яких роз’яснюються сутність та роль Європейського Союзу, європейського вибору України; перегляд телепрограм, присвячених європейській інтеграції України, флеш-моб.

  Вчитель історії Пашковець Н.О., розповіла учням про прагнення українців  до європейського рівня життя, європейських цінностей і стандартів визначило європейський вибір нашої країни. Це свято в черговий раз нагадує нам, що Європа починається не за кордоном України, вона починається у серці кожного українця.

Пiд час декади "Свiт в якому я живу" вихователi 8 класу Небелиця С.М. та Нiжнiченко  М.П. провели загальношкiльний виховний захiд "Увесь мiй свiт ти, ненько-Украiна !", пiд час якого здобувачi освiти  закрiпили та перевiрили знання,якi вони отримали на уроках i виховних годинах з нацiонально-патрiотичного виховання. В ходi захожу використовувались рiзноманiтнi форми роботи:колективна робота " Мiста Украiни",гра- подорож "Де хто живе", обговорення легенди " Наша земля".Учнi розповiдали вiршi про рiдну мову,символи Украiни,прислiв'я, приказки.Пiдсумком заходу була вiкторина:"Моя краiна- Украiна".

Під час проведення декади " Світ в якому я живу ". Вихователі використовують різноманітні , цікаві , нетрадиційні форми і методи роботи. Одним з таких видів роботи був проведений з вихованцями 2 групи на тему : " Ігри для дитини  з бабусиної скрині". -14.05.2019р.Діти розучували автентичні , народні, рухливі ігри , ігри- забави , ігри-атракціони , які мають естафетний характер з елементами змагань. Народна гра - це не тільки активний рух і весела розвага у ній мудрість народу . Це змога для кожної дитини реалізувати власне "Я", доторкнутися до спогадів дитинства наших дідусів і бабусь ,- пояснює вихователь Меташоп О.Г. Найбільш цікавими для вихованців були ігри : "Панас" , "Плетений шум ", "Мак", "Коваль", "Прихований дзвіночок", "Веребей",- звертає увагу педагог .Діти відчули  велике задоволення граючи в забави та ігри , а саме були активними учасниками спільних дій . У грі діти живуть , розвиваються формуються , спілкуються , а  отже гра викликає емоції радості і позитиву . Лаконічним підсумком заходу були : задоволення , посмішка та гарний настрій дітей .

“Майбутнє належить тим, хто вірить у красу своєї мрії»

  Учні Новопразької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернат І-ІІ ст. під керівництвом вчителя образотворчого мистецтва Сіренко Н.С., класоводів Петренко О.Г., Овчаренко Н.М., Книшенко А.В.,Олефіренко Т.В., Крячко Н.А.,вчителя природознавства Зубової В.М.., соціального педагога Пішохи Л.С., напередодні дня примирення активно прийняли участь в арт - проекті “ Картина світу у дитячих мріях ”. Дітям було запропоновано намалювати те, про що вони мріють передати  у своїх малюнках на великому полотні. Великим відкриттям стали малюнки учнів, вони були різними, малювали все, про що мріють, . Багато зображень було про мир, родину,відпочинок, домашніх улюбленців. Переважала патріотична тематика, але всі вони відтворювали спільну мрію: учні найбільше хотіли, щоб на Землі був мир, щоб зі сходу країни  повернулися солдати...

 Здається, дитячі мрії, а зміст вкладений дорослий, кажуть педагоги.

Діти виявили ініціативу  свої малюнки  надіслати  в зону АТО.

Директор школи Заєць С.В відзначив : «Захисникам неподільності, єдності нашої держави такі дарунки від дітей будуть дорогими. І вони обов’язково повернуться з перемогою та миром!»

Діти малюють МИР!!!

Вчителі та учні Новопразької спеціальної школи-інтернат І-ІІст. активно  приєдналися до флешмобу до Дня пам'яті та примирення..Кожний класний колектив  малював малюнки про мир, про добро і любов, про Україну! Кожен охочий малював свій особистий малюнок - побажання.  А у День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, із дитячих малюнків на подвір’ї школи була викладена  карта України!

 Частину малюнків буде передано бійцям у зону проведення антитерористичної операції. Сьогодні, коли в  нашій країні лунають постріли та проливається людська кров, цей захід є особливим.
За допомогою  малюнків вихованці ще раз підкреслили, що Україна — це мирна країна, своє прагнення до єдності та миру в Україні!
Також напередодні  Дня примирення та свята Перемоги над нацизмом у Другій Світовій війні учні школи вшанували пам'ять всіх загиблих покладанням квітів. 

Акція «Індивідуальна творча справа

 «Мій перший найкращий зошит»

Формування в учнів уміння писати, дбати  про засвоєння гігієнічних правил, яких слід дотримуватись під час письма, підкреслювати значимість охайного, каліграфічного ведення,гармонійний розвиток усіх видів мовленнєвої діяльності (слухання, говоріння, читання, письмо). Виховувати любов до навчання, акуратність, наполегливість. Саме під таким девізом серед учнів початкової ланки проводилася акція «Індивідуальна творча справа «Мій перший найкращий зошит» Вчителі Петренко О.Г., Овчаренко Н.М, Книшенко А.В., оформили виставку «Мій перший найкращий зошит», емблемою свята  стали найкращі зошити учнів ,  створили костюми «Пан зошит», «Фея -абеточна » та  головні убори у вигляді зошита.

Наодинці з природою

Навчити милуватися красою — нелегке завдання. Навіть досвідчений педагог не зважиться на це без попередньої підготовки. Саме тут проходить перевірку найголовніша функція вчителя — виховна, оскільки вплив на естетичну свідомість дитини потребує майстерного добору «інструментів дотику» до її особистості. Цей процес вимагає від педагога глибокого розуміння естетики природи та психолого-педагогічних закономірностей її освоєння дітьми. Годину спілкування  на природі для учнів 3-го класу провела класний керівник Петренко О.Г.Вихованці  робили екологічні та краєзнавчі дослідження, вчилися користуватись компасом.

День цивільного захисту-2019

«Допомогти! Врятувати! Запобігти! Бути обізнаним!»
Щоб навчити дітей діяти зібрано та рішуче, не розгубитися у випадку виникнення надзвичайних ситуацій, у Новопразькій  спеціальній загальноосвітній школі-інтернат І-ІІ ст відбувся  День цивільного захисту.
Учні та педагогічний колектив школи удосконалили свої теоретичні знання і практичні навички щодо дій в умовах екстремальних ситуацій, перевірили здатність грамотно і чітко діяти , щоб захистити своє здоров'я та життя. Особливо ефективними були:
- практичні заняття з надання медичної допомоги, 
- дії учнів 10 класів під час імітації вибуху,  
- дії учнів і працівників при евакуації.

Вранці школярі зібрались на подвір’ї школи на лінійку, де було оголошено план проведення Дня цивільного захисту.

На першому уроці у цікавій та змістовній формі класні керівники розповіли дітям про необхідність дотримання правил пожежної безпеки в побуті, під час подорожі до лісу та про небезпеку, яку несуть у собі вибухові знахідки, план дій під час радіаційної небезпеки, про правила поведінки на водоймах; провели вікторини «Основи поведінки учнів у надзвичайних ситуаціях». 

Протягом дня учні мали змогу переглянути навчальні мультфільми та фільми; виставки плакатів, стіннівок, малюнків; практично ознайомитися із засобами захисту органів дихання та шкіри.  

Медичні працівники Алесєєнко Т.М., Колісник А.А., продемонстрували надання першої медичної допомоги для дітей. Також провели комбіновану естафету з елементами виконання нормативів, контрольних завдань за програмою „Цивільний захист” та ввідну радіаційну небезпеку. Завершальним етапом була евакуація школи, де учні і вчителі продемонстрували обізнаність і підготовку з цивільного захисту населення на випадок надзвичайних ситуацій.

 День цивільного захисту під гаслом «Допомогти! Врятувати! Запобігти! Бути обізнаним!» проведено цікаво та повчально.   Усі переконалися в тому, що отримані знання знадобляться у повсякденному житті. Дякуємо всій шкільній громаді за організованість, дисциплінованість, міцні знання та гарно проведений День цивільного захисту

У весняну пору, а саме 9 березня, народився Т.Г.Шевченко – великий син великого народу, відомий художник і геніальний поет, якого називають Кобзарем і національним Пророком.З метою вшанування пам’яті великого Кобзаря, щороку в Україні відзначаються Шевченківські дні.

         Так, і в нашій школі вихователем Павалатій О.Л. був організований і проведений загальношкільний  літературно - музичний вечір " Незабутній Шевченко". В ході якого вихователь ознайомила присутніх з основними віхами життя і творчості славного сина України, здійснила екскурс в нелегкі дитячі та юнацькі  роки -кріпатства та сирітства. Освітила талант не тільки як поета, але й художника: діти з цікавістю подивилися презентацію " Шевченко - художник".

        Учні декламували вірші поета, славили його імя, підносили до його портрета хліб і сіль. Артистично  показана  алегорична сценка,  в якій дівчина в образі матері винесла "свічку Шевченка", яка до цих пір горить яскраво тому, що  поет( дитина,  в образі малогоТараса), мріяв в дитинстві бути щирим, справедливим, робити людям добро, щоб його свічка світила завжди ясно і це світло було далеко видно.

          З неабияким задоволенням школярі  слухали музику,  покладену на слова поета,  в сучасному оранжуванні.

          На підсумок плідної зустрічі,  діти  охоче відповіли на запитання вікторини " Шевченко нам заповідав" та оримали призи.                  Завершенням вечора були слова вихователя про те, що Шевченко все своє життя, весь свій могутній талант присвятив українському народові: своїм сучасникам і нам, нащадкам. Читаймо Шевченкові твори, вивчаймо їх, шануймо те, що залишив нам у спадок великий Кобзар.  Будьмо ж гідними нащадками  великого сина великого народу.

           Тож нехай «Заповіт» великого Кобзаря стане заповітом для нас – зберегти мову народу,його звичаї, його пісні, і пронести через віки й майбуття. Живіть , як Шевченко , любіть  талановиту, співучу, мальовничу Україну так, як Шевченко

Сьогодні 20 лютого в Новопразькій спеціальній з/о школі - інтернат І-ІІ ст. вшанували пам'ять Героям Небесної Сотні, які віддали своє життя за свободу і гідність українського народу.  Кожен учень запалив свічку скорботи і шани, виклавши  "Слава Героям". " А сотню вже зустріли небеса,

Летіли легко,хоч Майдан ридав,

І з кров'ю перемішана сльоза,

А батько сина все не відпускав.

Заплакав Бог, побачивши загін..

У Новопразькій спеціальній загальноосвітній школі-інтернат І-ІІ ст. відбувся флешмоб «Борітесь – поборете!». на підтримку українських моряків, яких у листопаді 2018 року після захоплення Росією кораблів у Керченській протоці затримали і ув'язнили російські військові.

Ми хочемо підтримати  земляків, українського військовика, старшого матроса Військово-Морських Сил Збройних Сил України  Артеменка Андрія Анатолійовича, 31 березня 1994 року народження, Новоукраїнк та Романа Миколайовича Мокряка, 1986 року народження, командира броньованого артилерійського катера «Бердянськ». Роман – уродженець Карлівки Кропивницького району, випускник Кіровоградського педагогічного університету.

 Здобувачі освіти переглянули відеосюжет про  незаконне захоплення українських кораблів у Керченській протоці. Вихованці 3 класу разом з вихователем виготовили паперові кораблики – символи свободи та незалежності. На кожному кораблику написали назву одного з трьох захоплених кораблі – катерів "Бердянськ", "Нікополь" та буксиру "Яни Капу".

"Це на підтримку моряків, які зараз знаходяться за межею України, ми хочемо їх підтримати, бо вони зараз перебувають самі, без своїх сімей, родин", – пояснює вихователь Меташоп О.Г.

"Ми висловлюємо їм подяку, тримаємо кулаки і чекаємо скорішого їхнього повернення. Хлопці, ми за вас, наша акція присвячена вам!", – наголосив учасник акції учень 10-го класу Довбиш Віктор.

Учасники акції  ,вихованці 8-го класу,  в своїх малюнках висловили сподівання на якнайшвидше повернення військовослужбовців на Батьківщину й закликали всіх небайдужих долучитися до флешмобу " Борітесь – поборете " в соціальній мережі.

Doc1-001.jpg

5 лютого 2019 року у світі відзначається День безпечного Інтернету (Safer Internet Day) під гаслом «Разом для найкращого Інтернету».

Метою Дня безпеки в Інтернеті є поширення знань про безпечне, відповідальне і позитивне використання цифрових технологій для дітей та молоді.

У всьому світі, День безпеки в Інтернеті відзначається в більш ніж ста країнах і координується об’єднаною мережею Insafe/INHOPE, за підтримки Європейської комісії, а також 31-им національним центром забезпечення безпеки в Інтернеті по всій Європі.

Ця подія дозволяє зробити акцент на позитивному використанні технологій і вивчити роль, яку ми всі граємо в цілях сприяння створенню кращої і більш безпечної онлайн-спільноти. Вона служить закликом для молодих людей, батьків, вихователів, вчителів, соціальних працівників, співробітників правоохоронних органів, підприємств, політиків і широких верств суспільства, щоб об’єднатися з метою сприяння та створення найбільш позитивного і кращого інтернету.

В 2019 році День безпеки в Інтернеті припадає на 5 лютого Головними завданнями навчально-виховних заходів є запобігання впливу ІКТ та їх складових – кібербулінгу, ігровою комп’ютерною залежністю, підвищення загального рівня правової свідомості дітей, батьків, рівня обізнаності з проблем порушення прав людини, навчання моделям безпечної поведінки, вироблення уміння протистояти негативним впливам Інтернету.

В Новопразькій спеціальній загальноосвітній школі-інтернат І-ІІ ступенів в цей день було проведено цілий ряд заходів для учнів з метою поглиблення їх знань про безпечний Інтернет.

Класовод 2 класу Овчаренко Н.М., з учнямипереглянули мультфільм «Фіксики. Інтернет». Після перегляду діти відповідали на поставлені запитання, розповідали цікаві історії, пов’язані з використанням Інтернету. Учні 3,4 класу під керівництвом вчителів Петренко О.Г. та Книшенко А.В. в кабінеті ІКТ проводилися відео-уроки на тему: "Інтернет - користь чи прихована небезпека" з метою ознайомлення учнів з правилами поведінки в Інтернеті. Учні охоче обговорювали віртуальні загрози, які можуть завдати шкоди в реальному житті, а також вивчили пам’ятку про «Неприємності в мережі та як їх уникнути» та проведено конкурс малюнків «Безпечний Інтернет».

Класні керівники провели з учнями години спілкування  «Насильство – про що варто знати», «Кібербулінг - як проблема порушення прав людини», бесіди «Що я знаю про Інтернет», «Я – культурна людина в реальному та віртуальному середовищі».

Учні 6 – 7 класів приймали участь в грі «Безпечна подорож до країни Інтернет». Після закінчення гри-подорожі учасники визначили негативний вплив мережі на підростаюче покоління, а також пригадали пам’ятку про «Неприємності в мережі та як їх уникнути».

Для учнів 8 – 9 класів була проведена інформаційна бесіда «Неприємності в мережі Інтернет». Наголошувалося на позитивному та корисному використанні інформаційних технологій.

Учні старших класів визначали шляхи попередження негативного впливу роботи в Інтернеті, ознайомилися з інформацією щодо безпечного використання сайтів для підлітків. Соціальним педагогом школи Пішохою Л.С. та психологом Баглій Т.В.проведено інформаційнійну годину «Он-лайн життя дітей» учні розширили свої знання про Безпечний Інтернет, вчились правильному спілкуванню у Мережі, ознайомились із Словником  он-лайн термінів та правилами безпеки дітей в Інтернеті. Виготовили буклети порадники для   батьків щодо основних правил он-лайн безпеки та  кібербулінгу.   Для отримання цікавої та практичної інформації було рекомендовано  звертатись на інтернет-сторінку «Онляндія: безпечна веб-країна». Крім того, учні 2-10 класів зареєструвалися для участі Всеукраїнському конкурсі «Безпечний інтернет».

Педагогічні працівники прийняли участь у Всеукраїнсьих вебінарах «#Stop_Sexтинг. Сексуальні ризики інтернету: як провести урок в 7-11 класах», «Як зробити Інтернет безпечним», Безпечний інтернет: як захистити дітей від кібербулінгу».

Такі заходи формують індивідуальну моральну свідомість , культуру  та вчать правилам безпечної  поведінки   при користуванні  Інтернетом.

viber image 2019-02-10 , 21.39.46.jpg

05 лютого 2019 року вихованці 1-2 груп Новопразької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІ ступенів брали участь у Всеукраїнському конкурсі "Безпечний Інтернет". Діти добре володіли  знаннями про безпеку Інтернету. Результатом знань є дипломи 1 місця: Поденежна Людмила та Романенко Маргарита, диплом  2 ступеня – Ільєнок Єгор. Табачинський Ярослав, Кузнецова Ірина та Шевченко Станіслав мають дипломи 1-2 ступенів.

Соборність розуміє кожен власно,
Що це таке? — задасть питання вчасно,
— Це єдність духу , сил мого народу,
Що нас єднає мужність, волю, вроду.
Це час минулий у теперішню хвилину,
Це піклування щире про родину,
Це той завіт, що нам Кобзар давав,
Це те, про що він мріяв і писав,
Це ті рядки , що складені навіки,
Це для душі вірші, що серцю ліки,
Це золоті слова про той садочок,
Про ті гаї, Дніпро, синів і дочок.
Це кожен з нас, як часточка країни,
Це сміх гучний щасливої дитини,
Це спів птахів над рідним нашим гаєм,
Веселка райдужна, проходить що над плаєм,
Це те, що може краще відтворити,
Що може нам майбутнє привідкрити,
Це наші мрії в дійсності новій,
Це світле небо миру і надій,
Це сонце, роси, квіти навесні,
Це щось приємне, що ми бачимо у сні.
Соборність, я вважаю, — то сім’я,
То Україна, нененька моя!

  На виконання наказу "Про організацію відпочинку, оздоровлення та змістовного дозвілля учнів час зимових канікул ” та з метою належного проведення новорічних і різдвяних свят та організації змістовного дозвілля дітей у новорічні та різдвяні дні, виховання молодого покоління в дусі поваги до народних звичаїв і обрядів у школі були сплановані комплексні заходи. Заздалегідь учні були проінформовані про їх проведення. Класними керівниками з учнями школи було проведено інструктажі з техніки безпеки по дотриманню правил пожежної безпеки, правил дорожнього руху, електробезпеки, правил масового перебування людей у приміщеннях під час новорічних свят на новорічних ялинках та вдома. Усі учні школи взяли участь у новорічних заходах. Так, 28 грудня для учнів 2-6 класів було організовано новорічний ранок "Новорічні пригоди ”, продовженням якого став бал «Карнавальна ніч» для учнів 7-10 класів. Для проведення святкових новорічних свят були придбані кондитерські вироби. 04.01.2019 року учні у кількості 12 чоловік взяли участь у обласному святі Новорічної ялинки.

Учні школи привітали працівників колядками «Віншуємо Вам, добрі люди…» Заходи на канікули були сплановані з урахуванням вікових особливостей дітей та направлені на розвиток творчих здібностей школярів. До новорічних свят були оформлені кабінети та виставка дитячих малюнків та плакатів. Весь період зимових канікул у школі працювали спортивний зал, комп’ютерний клас, гуртки. Щодня працювала бібліотека. Діти із задоволенням брали участь у шашковому турнірі. Всі класні керівники провели заходи згідно шкільного виховного плану на зимові канікули. Кожного дня вчителі-предметники працювали з учнями, які потребують корекції знань. Не залишились без уваги учні, які потребують додаткової педагогічної уваги. Класні керівники взяли під особливий контроль поведінку цих учнів, тісно співпрацювали з батьками. Відвідували сім’ї вдома. Ці учні були залучені до проведення вечорів, виховних заходів, роботи гуртків. 

«Від Святого Миколая до Різдва»

    Новий рік з терпким запахом ялинок та мандаринок, мерехтінням свічок, різнобарвним сяйвом гірлянд і з надією, що з останнім дванадцятим ударом годинника здійсняться наші найзаповітніші бажання, що новорічна казка не закінчиться. Новорічне свято – це, без сумніву, довгоочікувана казка для всіх дорослих і дітей. Наприкінці грудня для  вихованців Новопразької спеціальної ЗОШ-інтернат І-ІІст. відбулася низка цікавих Новорічних дійств. «Від Святого Миколая до Різдва»

    Учні, вчителі та батьки нашої школи дружно та радісно відзначили Новорічні свята. Мабуть , кожен хотів би, щоб цей Новий 2019 рік пройшов незабутньо, чарівно, неповторно… Всі люди в душі є мрійниками. Кажуть, якщо в Новий рік загадати бажання, воно обов'язково здійсниться. Існує думка: як зустрінеш свято Нового Року, так його і проведеш.

  До новорічних свят учні нашої школи готувалися дуже ретельно; 18 грудня учні 10-го класу разом з вчителями трудового навчання: Маршаловою О.В., Бутенко Н.М., Бутенко С.І., Бояр Н.Б., Гейко С.В., Ковтун Л.М., в дружній обстановці прикрашали лісову красуню і актовий зал. Вихованці 2-9 класів разом з класними керівниками та вихователями малювали плакати вирізали сніжинки, балеринок, ангелочків, щоб прикрасити шкільні коридори.

   В школі від Миколи до Різдва  організовані новорічні святкові заходи для учнів та гостей, виставка дитячої творчості «Фабрика Дідуся Мороза» .

  «19 грудня» для учнів початкових класів та учнів 5-6 х класів проходила святкова програма, яка складалася з хороводів, конкурсів та інсценізованої новорічних казок. Сценарій кожного свята змінювався, доповнювався з урахуванням талантів та обдарувань

Неповторні новорічні костюми, артистизм учасників та дитяча зацікавленість зробили дійство справжньою новорічною пригодою. новорічний вечір для старшокласників, який відбувся « 27 грудня» розгорнулося цікаве дійство з іграми, піснями та танцями, аукціоном."Новорічні розваги в зимовій країні». Новорічний вечір для старшокласників готували учні 8 – 10 класів під керівництвом  вчителя музики Демчук Л.В,  та класних керівників Пашковець Н.О.,Олефіренко Т.В., Крячко Н.А., Сіренко Н.С., Ніжніченко О.І., вихователів Пойди В.В ., Довганич  А.П,,керівника музичного гуртка Калашніка С.М.

    «28 грудн» учні початкових класів під керівництвом вихователя Кириленко А.В., побували на Новорічних гостинах разом з казковими героями. Шквал аплодисментів отримали юні артисти 2-4- го класу. Новорічний танок ялинок енергійно виконали учениці 3 класу Кузнецова Ольга, Кокош Світлана, Поденежна Людмила, Попсуй Олена. А веселі зайченята і скоморохи розвеселили всю нашу школу. Всі учасники були нагороджені призами за активну участь на святі, а також усі присутні отримали подарунки від Діда Мороза. А далі – ігри, пісні, танці, хороводи з Дідом Морозом і Снігуронькой!

Ой і весело ж було!

   Відкрили новорічну Дискотеку для учнів 8-10 класів запальним танком учасники танцювального колективу під керівництвом Каліновської О. В. На зміну їм «приїхали на трійці» всі актори, які  співали, танцювали, жартували разом з Дідом Морозом та Снігурочкою. Актори-десятикласники  проводили із присутніми цікаві спортивні та танцювальні конкурси. Проведені в школі новорічні свята стали чудовим завершенням навчального семестру, а також сприяли гарному настрою всіх школярів і вчителів у переддень Нового 2019 року.

bottom of page